Ζήσης Ψάλλας

Πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων προτιμούν να κρατάνε το μωρό στο αριστερό τους χέρι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης 40 μελετών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί, μια ομάδα ερευνητών του Τμήματος Βιοψυχολογίας στο Ruhr-Universität Bochum (RUB) υποθέτουν ότι ένας λόγος για αυτή την προτίμηση είναι ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται κυρίως στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται με την αριστερή πλευρά του σώματος.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Julian Packheiser αναφέρει τα ευρήματα στο περιοδικό Neuroscience και Biobehavioral Reviews.

Οι ψυχολόγοι ερευνούν από το 1960 το γιατί οι άνθρωποι έχουν μια προτιμώμενη πλευρά όταν κρατάνε ένα μωρό στην αγκαλιά τους. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μια προτίμηση, άλλες όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για να εξηγήσουμε το αποτέλεσμα, αναζητήσαμε όλες τις μελέτες που θα μπορούσαμε να βρούμε σε αυτό το θέμα», λέει ο Packheiser. 

Τελικά διαπίστωσαν ότι το 66-72% όλων των ανθρώπων κρατάνε ένα βρέφος με το αριστερό τους χέρι. Για τους δεξιόχειρες, το ποσοστό είναι 74%, και για τους αριστερόχειρες είναι 61%. Το ποσοστό είναι 64% στους άνδρες και 73% στις γυναίκες – να σημειωθεί ότι οι άνδρες είναι κατά 23% πιθανότερο να είναι αριστερόχειρες σε σχέση με τις γυναίκες. «Δυστυχώς, αυτός ο παράγοντας δεν έχει εξεταστεί σε καμία μελέτη», λέει ο ερευνητής.

Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με τους λόγους της πλευρικής προτίμησης. Ίσως μόνο οι δεξιόχειρες να κρατούν το μωρό στα αριστερά, έτσι ώστε να έχουν το πιο επιδέξιο χέρι ελεύθερο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, οι άνθρωποι μπορεί να τείνουν να μεταφέρουν το μωρό στο αριστερό οπτικό πεδίο το οποίο συνδέεται με το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα για τις μητέρες που έχουν ήδη δημιουργήσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με το παιδί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη το συναισθηματικό πλαίσιο της διακράτησης μωρών» λέει ο Packheiser.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης