Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος και τροφικών αλλεργιών σύμφωνα με μελέτη του University at Albany.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα περιστατικά των παιδιών με άσθμα και τροφικές αλλεργίες. Για την αύξηση των περιστατικών άσθματος φαίνεται να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία της μητέρας, αλλά και η έκθεση σε εξαιρετικά αποστειρωμένα περιβάλλοντα – εδώ υπάγεται η περίπτωση του τοκετού με καισαρική τομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Erin Bell, καθηγήτρια Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας ανέφερε ότι το πέρασμα από τον κόλπο της μητέρας, δίνει το πλεονέκτημα στο βρέφος να αποικιστεί με τα ωφέλιμα μικρόβια της μητέρας. Αυτή η διαδικασία αποικισμού παρέχει προστασία στο παιδί απέναντι στο άσθμα και τις αλλεργίες.

«Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική χάνουν τα προστατευτικά βακτήρια», είπε η Bell.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 6.157 παιδιά που γεννήθηκαν από 5.034 μητέρες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία για την αναπνευστική κατάσταση και τις αλλεργίες συλλέχθηκαν όταν τα παιδιά ήταν τεσσάρων, οχτώ, 12, 24, 30 και 36 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλάσιος κίνδυνος

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική είχαν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο για να εκδηλώσουν τροφική αλλεργία και άσθμα από τη γέννησή τους μέχρι τη συμπλήρωση 36 μηνών ζωής.

Επιπλέον, τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν από μητέρες που ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών και ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά την εγκυμοσύνη τους.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό ήταν πιο πιθανό να θηλάσουν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική.

Η ειδικός ανέφερε: «Αναμέναμε ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή θα συσχετιζόταν με αυτά τα αποτελέσματα ενώ τα μωρά που είχαν γεννηθεί με μη προγραμματισμένη ή έκτακτη καισαρική τομή ενδέχεται να είχαν εκτεθεί σε βακτήρια. Εντούτοις τα ευρήματά μας για τις έκτακτες γεννήσεις με καισαρική τομή ήταν απροσδόκητα καθώς παρατηρήθηκε πως τα παιδιά που γεννήθηκαν υπό αυτές τις περιστάσεις είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα και τροφικές αλλεργίες».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης