Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Photochemical & Photobiological Sciences υποδηλώνει ότι η ανάμειξη μετάλλων και χημικών ουσιών στα αντηλιακά μπορεί να περιορίσει την προστασία τους από τον ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν δύο είδη αντηλιακών ουσιών: τα χημικά και το μέταλλα. Είναι και τα δύο αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματος αλλά έχουν ορισμένες βασικές διαφορές. Τα χημικά αντηλιακά περιλαμβάνουν συστατικά όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη.

Οι μεταλλικές αντηλιακές ουσίες μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία με συγκεκριμένα συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου. Αυτά τα αντηλιακά ονομάζονται επίσης «φυσικά αντηλιακά», καθώς τα συστατικά τους εμποδίζουν με φυσικό τρόπο τον ήλιο.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ του οξειδίου του ψευδαργύρου και ορισμένων από τις χημικές ουσίες στα αντηλιακά, μπορεί να σημαίνουν ότι τα αντηλιακά γίνονται αναποτελεσματικά μετά από 2 ώρες έκθεσης στον ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε πως όταν εκτεθεί στο ηλιακό φως για 2 ώρες, το οξείδιο του ψευδαργύρου καταστρέφει την προστασία UVA που παρέχουν άλλα συστατικά. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι προστατεύονται διπλά και θα μείνουν περισσότερο στον ήλιο, αλλά στην πραγματικότητα βλάπτονται από τις ακτίνες UV.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το οξείδιο του ψευδαργύρου προκαλεί υποβάθμιση άλλων απορροφητών UV και έτσι η προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά μειώθηκε σημαντικά. Ο παράγοντας προστασίας από την UVA μειώθηκε κατά 80-90% στο αντηλιακό αναμεμειγμένο με σωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου, ενώ το αρχικό αντηλιακό χωρίς οξείδιο ψευδαργύρου έδειξε μόνο 15,8% απώλεια στην προστασία UVA μετά από 2 ώρες έκθεσης.

Αν και αυτή η έρευνα είναι νέα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανάμειξη των αντηλιακών ουσιών. «Αυτή η μελέτη δεν με κάνει να πιστέψω ότι οι χημικές ουσίες υποβαθμίζονται», δήλωσε ο Δρ. Michele Green, καλλυντικός δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται ξανά μετά από 90 λεπτά. Λέω σε όλους να κάνουν ξανά επάλειψη μετά από 90 λεπτά. Αυτό πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης