Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με μια μελέτη, η υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός καθιστικού τρόπου ζωής και η άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις κακές διατροφικές συνήθειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα υγείας και άσκησης για 346.627 άτομα σε μια διάρκεια 11 ετών. Παρακολούθησαν πόση άσκηση ολοκλήρωσε κάθε συμμετέχων σε μια μέση εβδομάδα μαζί με το πόσο έντονη ήταν η σωματική  δραστηριότητα. Παρακολουθήθηκαν επίσης οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 13.869 άτομα πέθαναν -2.650 από καρδιακές παθήσεις και 4.522 από καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κάθε τύπος τακτικής άσκησης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και όσοι τρέφονταν σωστά και επίσης ασκούνταν είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Επιπλέον, ενώ η άσκηση και η διατροφή συνδέονται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, τα υψηλά επίπεδα άσκησης δεν μπορούν να μετριάσουν πλήρως τις βλάβες μιας κακής διατροφής. «Στη μελέτη μας, όσοι έκαναν διατροφή κακής ποιότητας αλλά ήταν δραστήριοι εξακολουθούσαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με εκείνους που έκαναν διατροφή κακής ποιότητας και ήταν ανενεργοί», δήλωσε η Melody Ding, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια υγείας και ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Αλλά υπήρχε η μέγιστη μείωση κινδύνου όταν και τα δύο πράγματα γίνονται σωστά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι η δίαιτα και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς χρόνιων ασθενειών. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου σας, να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και να ενισχύσει τα οστά και τους μύες σας, και μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία σας, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

«Η δίαιτα και η άσκηση είναι κρίσιμες για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλούς καρκίνους», δήλωσε ο Δρ. Eric Winer, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Γέιλ. «Τόσο η άσκηση όσο και η υγιεινή διατροφή ωφελούν από την άποψη άλλων ιατρικών προβλημάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης