Ζήσης Ψάλλας

Φαίνεται ότι o πιο σημαντικός λόγος που μια γυναίκα καθυστερεί την εγκυμοσύνη της είναι ότι δεν έχει βρει ακόμα τον κατάλληλο σύντροφο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια τους, ο αριθμός των οποίων μειώνεται με την ηλικία. Στη μήτρα, μια γυναίκα έχει 6-7 επτά εκατομμύρια ωάρια (ως έμβρυο 20 εβδομάδων κύησης). Κατά τη γέννηση, έχουν ήδη μειωθεί σε 1-2 εκατομμύρια και στην εφηβεία σε 300.000-400.000. Τελικά, μια γυναίκα θα έχει ωορρηξία για περίπου 400 ωάρια κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της.

Κι ενώ στην αναπαραγωγική ηλικία μια γυναίκα έχει συνήθως ωορρηξία για ένα ωάριο ανά μήνα, στην πραγματικότητα “χάνει” εκατοντάδες ωάρια κάθε μήνα. Με την κατάψυξη των ωαρίων μπορεί να διασώσει κάποια από αυτά που διαφορετικά θα έχανε, τα οποία μπορούν να γονιμοποιηθούν αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ η ηλικία στην οποία παράγονται τα ωάρια είναι σημαντική για την ποιότητά τους, η ηλικία της μήτρας δεν είναι. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Fertility βρήκε ότι οι περισσότερες ανύπαντρες γυναίκες που καταψύχουν τα ωάριά τους για μη ιατρικούς λόγους το κάνουν για να αποφύγουν το «πανικό του γονιού» δηλαδή να εισέλθουν σε μια σχέση με κύριο κίνητρο ότι πρέπει να κάνουν παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ. Kylie Baldwin και η καθηγήτρια Lorraine Culley, του Κέντρου Αναπαραγωγικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο De Montfort, πήραν συνέντευξη από 31 γυναίκες που είχαν καταψύξει τα ωάριά τους για «κοινωνικούς» λόγους. Οι συμμετέχουσες, από τις οποίες το 84% ήταν ελεύθερες, ερωτήθηκαν γιατί επέλεξαν να το κάνουν και πώς αξιολογούν την εμπειρία που είχαν.

Στην πλειοψηφία τους, η έλλειψη συντρόφου ή η έλλειψη συντρόφου που δεν επιθυμεί να γίνει πατέρας ήταν ο λόγος της κατάψυξης των ωαρίων. Οι γυναίκες είπαν ότι ήθελαν να έχουν «χρόνο αναπνοής» στην αναζήτηση του κατάλληλου πατέρα. Πολλές είπαν ότι ήλπιζαν να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάρια και αντ’ αυτού εξέφρασαν την επιθυμία να συλλάβουν φυσικά με έναν μελλοντικό σύντροφο. 

Η μελέτη βρήκε ότι οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι γυναίκες που σκέφτονται να παγώσουν τα ωάριά τους ήταν ανεπαρκείς. Σχεδόν όλες δήλωσαν ότι οι κλινικές που προσέγγισαν δεν μπόρεσαν να παράσχουν μια εκτίμηση της πιθανότητας μιας μελλοντικής γέννησης με τα κατεψυγμένα ωάριά τους. Υπήρξε έλλειψη λεπτομερούς συζήτησης με τους γιατρούς σχετικά με τις διαδικασίες μετά την κατάψυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης