Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα συνέκριναν την υγεία 206.889 συμμετεχόντων στους ετήσιους αγώνες Vasaloppet (διαδρομή περίπου 90 χλμ) με αυτήν 505.542 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελετώντας παραμέτρους όπως ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και κατάθλιψης, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι σκιέρ αντοχής απολαμβάνουν καλύτερη υγεία από ό, τι ο γενικός πληθυσμός.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της προπόνησης και της σωματικής άσκησης έδειξαν ότι προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση και ότι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να τη μειώσετε μέσω τακτικής άσκησης. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες είχαν διεξαχθεί σε άτομα με χαμηλό ή μέτριο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. 

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι σκιέρ είχαν κατά 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης από τον γενικό πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι η προπόνηση αντοχής έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όσους επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος και μπορεί εν μέρει να εξηγήσει κάτι που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν: οι σκιέρ του Vasaloppet έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και πρόωρου θανάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ του χρόνου κατά τον οποίο ένας σκιέρ ολοκληρώνει τον αγώνα Vasaloppet και του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.

“Το 20% των ταχύτερων σκιέρ είχε 61% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το 20% των αργότερων σκιέρ είχε 26% χαμηλότερο κίνδυνο, που εξακολουθεί να είναι μια σημαντική μείωση. Όσο εντατικότερη εκπαίδευση κάνετε, τόσο καλύτερα είναι για τις αρτηρίες σας”, είπε ο Kasper Andersen, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο αριθμός συμμετοχών στους αγώνες ήταν λιγότερο σημαντικός για τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί πως η ίδια η προπόνηση υψηλής έντασης έχει ευεργετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία. Η μελέτη προτείνει ότι ένα υψηλό επίπεδο προπόνησης οδηγεί σε πολύ χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης