Ζήσης Ψάλλας

Η υποβολή σε κάθε είδους χειρουργική επέμβαση είναι σκληρή για το σώμα, και ακόμη περισσότερο εάν πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος. Αλλά το να είστε σε φόρμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανάρρωση των ασθενών, για παράδειγμα μειώνοντας το χρόνο που χρειάζονται να μείνουν στο νοσοκομείο μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές έκαναν μια ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας για την προ-αποκατάσταση στη χειρουργική του καρκίνου, εξετάζοντας συνολικά 15 μελέτες. Η προ-αποκατάσταση ορίζεται ως η προετοιμασία, φυσική ή/και τρόπου ζωής που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση του χρόνου ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι επιπτώσεις είχαν ορισμένα προγράμματα προ-αποκατάστασης σε τρία διαφορετικά αποτελέσματα μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου. Αυτά περιλάμβαναν πόσο καιρό οι ασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση, τη φυσική τους λειτουργία (π.χ. πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν σε έξι λεπτά) και αν είχαν επιπλοκές ή πέθαναν μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα προγράμματα ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κύριους τύπους, ανάλογα με το αν προσέφεραν συμβουλές άσκησης ή διατροφής ή συνδυασμό των δύο μαζί με ψυχολογική υποστήριξη. Οι ασθενείς έκαναν μια ποικιλία διαφορετικών τύπων άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης (όπως ποδηλασία ή τρέξιμο), προπόνηση με αντιστάσεις (π.χ. άρση βαρών) και HIIT (διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης). Για μερικούς ανθρώπους οι ασκήσεις εποπτεύονταν από αθλητικούς επιστήμονες ή φυσιοθεραπευτές, ενώ μερικοί ασκούνταν μόνοι τους. Τα προγράμματα διήρκεσαν από μία έως τέσσερις εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δεν καθόρισε λεπτομερώς πώς κάθε συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης επηρέασε τους ασθενείς σε σύγκριση με άλλα. Ωστόσο έδειξε ότι γενικά, το να είναι κανείς σε φόρμα πριν από τη χειρουργική επέμβαση βελτίωσε την ανάρρωση, και συγκεκριμένα συντόμευσε τη παραμονή στο νοσοκομείο. Η καλή φυσική κατάσταση ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας, δείχνοντας ότι πολλά διαφορετικά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε ασθενή.

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά αναρρώνει ένας ασθενής από μιας χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του ασθενούς, του τύπου και της σοβαρότητας του καρκίνου, ακόμη και της ικανότητας του χειρουργού. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η φυσική κατάσταση πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά τα άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου αναρρώνουν από τη χειρουργική επέμβαση.  Τα άτομα με καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα καλά στην προ-αποκατάσταση. Επίσης ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί να επωφεληθούν λιγότερο από την προαποκατάσταση -ιδιαίτερα οι πιο συνηθισμένοι τύποι, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης