Ζήσης Ψάλλας

Σε πειράματα με νεογέννητα ποντίκια, επιστήμονες του Johns Hopkins αναφέρουν ότι οι ήχοι φαίνεται να αλλάζουν τα μοτίβα “καλωδίωσης” σε περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον ήχο νωρίτερα από ό, τι οι επιστήμονες υπέθεσαν, πριν ακόμα ανοίξει το κανάλι του αυτιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ως επιστήμονες, αναζητούμε απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς δημιουργούμαστε και ποιοι είμαστε», είπε ο Patrick Kanold, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. 

Ο θάλαμος είναι ο μεσάζων των πληροφοριών από τα μάτια, τα αυτιά και το δέρμα προς τον φλοιό, ανέφερε ο Kanold. “Όταν τα πράγματα πάνε στραβά στον θάλαμο ή τις συνδέσεις του με τον φλοιό, εμφανίζονται προβλήματα νευροανάπτυξης”.

Σε ενήλικες, οι νευρώνες του θαλάμου απλώνονται και προβάλλουν μακρές, δομές που ονομάζονται άξονες στα μεσαία στρώματα του φλοιού, αλλά στην ανάπτυξη του εμβρύου, οι subplate νευρώνες κάθονται μεταξύ του θαλάμου και του φλοιού, ενεργώντας ως γέφυρα. Στο τέλος των αξόνων υπάρχει ένας σύνδεσμος για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, οι συνάψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όταν οι νευρώνες στερούνται εισροής, όπως ο ήχος, απλώνονται για να βρουν άλλους νευρώνες, πιθανώς για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ήχου”, είπε ο Kanold. “Αυτό συμβαίνει μια εβδομάδα νωρίτερα από ό, τι νομίζαμε, και μας λέει ότι η έλλειψη ήχου αναδιοργανώνει πιθανώς τις συνδέσεις στον ανώριμο φλοιό”.

Με τον ίδιο τρόπο που η έλλειψη ήχου επηρεάζει τις εγκεφαλικές συνδέσεις, οι επιπλέον ήχοι να μπορούν να επηρεάσουν τις πρώιμες συνδέσεις. Για να το δοκιμάσουν αυτό οι επιστήμονες, στέγασαν κουτάβια ποντικιού ηλικίας 2 ημερών κοντά σε ένα περιφραγμένο ηχείο που εξέπεμπε ένα ηχητικό σήμα ή κοντά σε μη περιφραγμένο ηχείο. Διαπίστωσαν ότι τα κουτάβια χωρίς τον ήχο είχαν ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ των subplate νευρώνων και των νευρώνων του φλοιού. 

Η διαφορά στην εμπειρία του πρώιμου ήχου αφήνει ίχνος στον εγκέφαλο και η έκθεση στον ήχο μπορεί να είναι σημαντική για τη νευροανάπτυξη, είπε ο Kanold.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει νέες μελέτες και ελπίζει να καταλάβει πώς η ηχητική έκθεση στη μήτρα μπορεί να είναι σημαντική για την ανθρώπινη ανάπτυξη. 

Τα πειράματα περιέλαβαν νεογέννητα ποντίκια και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advance.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης