Ζήσης Ψάλλας

Τον Οκτώβριο του 2021, η Αμερικανική Ένωση Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι ο θόρυβος αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεκαετίες ερευνών συνδέουν την ηχορύπανση όχι μόνο με τη διαταραχή του ύπνου, αλλά και με μια σειρά από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, η γνωστική εξασθένηση, η κατάθλιψη και το άγχος. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπολόγισε το 2020 ότι η έκθεση στον θόρυβο προκαλεί περίπου 12.000 πρόωρους θανάτους και 48.000 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων κάθε χρόνο στη Δυτική Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από το είδος και την ένταση του ήχου, άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν πόσο παρεμβαίνει στις δραστηριότητές σας, ο φόβος που αισθάνεστε ότι σχετίζεται με την πηγή του θορύβου, τους μηχανισμούς αντιμετώπισης και ακόμη και την πεποίθησή σας για το εάν ο θόρυβος μπορεί να αποφευχθεί.

Για παράδειγμα, είναι πιθανό να νιώθετε μεγαλύτερη ενόχληση για τα αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή σας, εάν αισθάνεστε ότι το αεροδρόμιο δεν λαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση του θορύβου. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της ενόχλησης στη μακροπρόθεσμη υγεία δεν είναι ξεκάθαρος και τα στοιχεία δείχνουν στην πραγματικότητα ότι η ψυχική ασθένεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενόχλησης και όχι το αντίστροφο.

Γνωρίζουμε ότι ο θόρυβος μπορεί να είναι επιβλαβής, και το δύσκολο ερώτημα είναι γιατί; Ο θόρυβος των αεροσκαφών και της κυκλοφορίας συνδέεται αναπόφευκτα με την παραγωγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά οι ερευνητές συνήθως το λαμβάνουν αυτό υπόψη όταν μελετούν το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πιθανώς ξεχωριστοί λόγοι για τους οποίους ο θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Οι επιπτώσεις των σωματιδίων από την ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη φλεγμονή, ενώ η έκθεση στο θόρυβο αυξάνει τα επίπεδα στρες που οδηγούν σε φυσιολογική διέγερση, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Όταν ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος, το ακουστικό σύστημα σηματοδοτεί ότι κάτι δεν πάει καλά, προκαλώντας μια αντίδραση μάχης ή φυγής στο σώμα και πλημμυρίζοντας το με ορμόνες του στρες που προκαλούν φλεγμονή η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ασθένειες, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα, τα λίπη στο αίμα και ακόμη και την παχυσαρκία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης