Ζήσης Ψάλλας

Η καφεΐνη μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις αρνητικές επιδράσεις μιας παχυντικής διατροφής μειώνοντας την αποθήκευση των λιπιδίων στα λιποκύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρουραίοι που κατανάλωσαν τσάι ματέ (mate tea) με καφεΐνη κέρδισαν 16% λιγότερο βάρος και συσσώρευσαν 22% λιγότερο σωματικό λίπος από τους αρουραίους που κατανάλωναν τσάι χωρίς καφεΐνη.

Το τσάι ματέ είναι ρόφημα που παρασκευάζεται από φύλλα 15 περίπου φυτών του γένους Ilex, της οικογενείας Aquifoliaceae. Είναι ένα ποτό βοτάνων πλούσιο σε φυτοχημικά, φλαβονοειδή και αμινοξέα. Η ποσότητα καφεΐνης ανά μερίδα στο τσάι ματέ κυμαίνεται στα 65-130 mg, σε σύγκριση με τα 30-300 mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι ψημένο καφέ.

Για τέσσερις εβδομάδες, οι αρουραίοι κατανάλωναν μια διατροφή που περιείχε 40% λίπος, 45% υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνη. Έλαβαν επίσης καφεΐνη σε ποσότητα ισοδύναμη με εκείνη ενός ανθρώπου που πίνει τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων, το ποσοστό της άλιπης σωματικής μάζας, στις διάφορες ομάδες αρουραίων, διέφερε σημαντικά. Οι αρουραίοι που κατανάλωσαν καφεΐνη από τσάι ματέ, καφέ ή συνθετικές πηγές συσσώρευσαν λιγότερο σωματικό λίπος από τους αρουραίους στις άλλες ομάδες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods, προσθέτει νέα στοιχεία στην έρευνα που υποδηλώνει ότι το τσάι ματέ μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, εκτός από την παροχή άλλων ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία που σχετίζονται με τις φαινολικές ενώσεις, τις βιταμίνες και τα φλαβονοειδή που περιέχει.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, το τσάι ματέ και η καφεΐνη μπορούν να θεωρηθούν παράγοντες κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε η Elvira Gonzalez de Mejia, διευθύντρια του τμήματος διατροφικών επιστημών στο University of Illinois.

Στους αρουραίους, η συσσώρευση λιπιδίων στα λιποκύτταρα συσχετίστηκε με μεγαλύτερη αύξηση σωματικού βάρους και αυξημένο σωματικό λίπος. Για να προσδιοριστεί ο μηχανισμός δράσης, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν κυτταροκαλλιέργειες στις οποίες εξέθεσαν λιπώδη κύτταρα από ποντίκια σε συνθετική καφεΐνη ή εκχυλίσματα καφέ. Διαπίστωσαν ότι ανεξάρτητα από την πηγή τους, η καφεΐνη μείωσε τη συσσώρευση λιπιδίων στα λιπώδη κύτταρα κατά 20-41%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης