Ζήσης Ψάλλας

Μια μεγάλη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν το πρωί ή το απόγευμα μια κόλα διαίτης χωρίς ανησυχία -η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών στους περισσότερους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν βλέπουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτήν την ευρεία σύσταση για την αποφυγή του καφέ ή της καφεΐνης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Gregory Marcus, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια άτομα όπου η καφεΐνη είναι η αιτία, αλλά νομίζω ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες».

Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που πίνει ένα άτομο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρρυθμίας κατά περίπου 3% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Για να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να κάνει την καρδιά να χτυπήσει ασυνήθιστα, ο Marcus και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 386.000 άτομα που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια βρετανική μελέτη για την υγεία. Από αυτή τη μεγάλη ομάδα, περίπου 17.000 ανέπτυξαν πρόβλημα καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 4,5 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές. Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ όταν άρχισε η μελέτη. Οι ερευνητές συνέκριναν την απάντησή τους με την πιθανότητα εμφάνισης ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα: Δεν υπήρχε καθόλου σχέση μεταξύ των διαταραχών της καφεΐνης και του καρδιακού ρυθμού, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους γενετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μεταβολίζουν την καφεΐνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι «υπάρχει απολύτως κάποιο αβάσιμο δόγμα ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες», δήλωσε ο Δρ. Zachary Goldberger, αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.

Πάντως, τόσο ο Marcus όσο και ο Goldberger αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένα άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά στον καφέ και οι ανησυχίες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης