Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την άσκηση από ό,τι οι υγιείς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 02:46
Οι καρδιαγγειακοί ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την άσκηση από ό,τι οι υγιείς

Οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς, όταν ασκούνται σωματικά και γενικότερα ακολουθούν ένα ενεργητικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συγκριτική διαπίστωση.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Σανγκ-Γου Γεόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι την Κυριακή, καθώς και σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι.

Ανάλογα με τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κάθε συμμετέχοντος μέσα στην εβδομάδα, υπολογίσθηκε ένα «σκορ» σε μονάδες μεταβολικού ισοδύναμου (λεπτά ΜΕΤ ανά εβδομάδα). Για κάθε 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου άσκησης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 14% για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς έναντι μόνο 7% για όσους δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έκαναν μόνο καθιστική ζωή και καθόλου άσκηση (περίπου ο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες), ήταν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν περισσότερο από όλους (τουλάχιστον 1.500 λεπτά ΜΕΤ ή μεταβολικού ισοδύναμου την εβδομάδα). Για όσους ασκούνταν έως 500 λεπτά ΜΕΤ εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος ήταν μόνο κατά 8% αυξημένος.

«Οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης σε σχέση με τους υγιείς, όμως όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη εξαετία. Το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερο όφελος από ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής από ό,τι όσοι δεν έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις», τόνισε ο δρ Γεόνγκ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2019, 02:46