Ζήσης Ψάλλας

Οι άνδρες που μετά από κάποια ηλικία λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT: testosterone replacement therapy) παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, παροδικής ισχαιμικής επίθεσης ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, ειδικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια της χρήσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλές υπηρεσίες υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη θεραπεία.

Η μελέτη ανέλυσε μια μεγάλη βάση δεδομένων ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων ασθενών που συμμετείχαν σε πρακτικές πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιέλαβε μια ομάδα 15.401 ανδρών, ηλικίας 45 ετών και άνω, με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (υπογοναδισμός).

Οι χρήστες TRT είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με μη χρήστες, κάτι που αντιστοιχούσε σε επιπλέον 128 συμβάντα. Ο αυξημένος κίνδυνος φαίνεται να βαίνει μειούμενος μετά από δύο χρόνια χρήσης TRT – κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών ήταν αυξημένος κατά 35%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η χρήση TRT συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, διαταραχής της καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιακής ανακοπής κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών χρήσης», ανέφερε η Christel Renoux, από το Πανεπιστήμιο McGill, στο Μόντρεαλ. «Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με τα μακροπρόθεσμα κλινικά οφέλη της TRT για την αποτελεσματική θεραπεία των χαμηλών επιπέδων ενδογενούς τεστοστερόνης των ηλικιωμένων αλλά υγιών αντρών. Συνιστούμε θερμά στους κλινικούς γιατρούς να προβαίνουν με προσοχή όταν εξετάζουν τη συνταγογράφηση της TRT και πρώτα να συζητήσουν τόσο τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους με τους ασθενείς».

Η μελέτη αφορούσε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω γήρανσης και όχι λόγω γνωστών αιτιών. Ενώ τα αναφερόμενα ποσοστά υπογοναδισμού έχουν παραμείνει σταθερά, οι συνταγές για TRT έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η TRT χορηγείται όλο και περισσότερο για την ανακούφιση των μη ειδικών συμπτωμάτων της γήρανσης, όπως η κόπωση και η μικρή μείωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι στην παρούσα μελέτη η TRT συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο γενικής θνησιμότητας σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης