Βρετανική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι ντομάτες περιέχουν μία αντιοξειδωτική ουσία η οποία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα.

Η μελέτη έγινε σε 56 άνδρες, οι οποίοι, αφού κατανάλωσαν την ουσία λυκοπένιο, διαπιστώθηκε ότι είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η ποσότητα που έλαβαν ισοδυναμούσε με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, επειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό ανδρών, θα πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανδρών που παρουσιάζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ παράλληλα δίνουν και συμβουλές για να έχουν πιο… δυνατό σπέρμα.

Μεταξύ άλλων, προτείνουν στον ανδρικό πληθυσμό να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, να επιλέγουν τα χαλαρά εσώρουχα και να αποφεύγουν το αλκοόλ και το στρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό «European Journal of Nutrition», σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα. Οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε ημερησίως δύο κιλά ντομάτες για να έχουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους συμμετέχοντες στη διάρκειας 12 εβδομάδων κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (πλασίμπο). Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα (πόσο γρήγορα «κολυμπά» ένα σπερματοζωάριο), κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης