Οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 11:02
Οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου COVID-19 στα παιδιά

Τα παιδιά, στη συντριπτική του πλειονότητα, όταν κολλήσουν SARS-CoV-2, θα τον περάσουν με ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα επιβαρυνθεί σημαντικά και τελικά θα χρειαστεί νοσηλεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου στα παιδιά;

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο «EBioMedicine», ερευνητές από την Αργεντινή βρήκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η επάρκεια της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρχική φάση της νόσου. Ιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Η μελέτη που έγινε στο Μπουένος Άιρες σε 550 ανήλικα με πρόσφατη διάγνωση για τον κορωνοϊό έδειξε ότι τα παιδιά στα οποία δεν παρήχθησαν επαρκή αντισώματα τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία.

Εκτός από τα αντισώματα, οι ερευνητές μελέτησαν και άλλες πτυχές της ανοσολογικής απάντησης και βρήκαν ότι στα παιδιά που επιβαρύνθηκαν περισσότερο η ανοσολογική απόκριση είχε στοιχεία πιο αδύναμης κυτταρικής ανοσίας αλλά και πιο καθυστερημένης αποτελεσματικότητας.

Καθότι στα παιδιά οι συννοσηρότητες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της νόσου, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι ο ρόλος των συγκεκριμένων επιβαρυντικών νόσων στην καθυστερημένη και αδύναμη ανοσολογική απόκριση.

Τέλος, η μελέτη αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που θα έχει ο εμβολιασμός στα παιδιά για την αποφυγή βαριάς νόσου, όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των σχετικών εμβολίων, καθότι ο εμβολιασμός ενισχύει και επιταχύνει την ανοσολογική απόκριση στα πρώτα κρίσιμα στάδια της μόλυνσης από κορωνοϊό.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021, 11:20