Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα που εργάζονται για πολλές ώρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά αν εργάζονται πολλές ώρες για 10 ή περισσότερα χρόνια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από την CONSTANCES, μια γαλλική πληθυσμιακή μελέτη που ξεκίνησε το 2012 και παρέχει πληροφορίες για 143.592 συμμετέχοντες. Οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και τα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου καταγράφηκαν από ξεχωριστές ιατρικές συνεντεύξεις.

Οι ερευνητές βρήκαν:

  • συνολικά 1.224 από τους συμμετέχοντες, υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια
  • το 29% ή 42.542 άτομα, ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας.
  • το 10% ή 14.481 άτομα, ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για 10 ή περισσότερα χρόνια. 

Οι συμμετέχοντες που εργάζονταν για πολλές ώρες είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, και εκείνοι που εργάζονταν πολύ για 10 χρόνια ή περισσότερο είχαν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν πάνω από 10 ώρες για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο.

Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και όσοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό πριν την έναρξη της μελέτης αποκλείστηκαν.

«Η συσχέτιση ανάμεσα σε 10 χρόνια μακράς διάρκειας εργασίας και εγκεφαλικού επεισοδίου φάνηκε ισχυρότερη για τα άτομα κάτω των 50 ετών», δήλωσε ο Alexis Descatha, από το Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm). «Αυτό ήταν απροσδόκητο. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διερευνηθεί το αποτέλεσμα». 

«Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούν πολύ περισσότερο από αυτό που ορίσαμε ως πολλές ώρες εργασίας και μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε ο Descatha. «Ως κλινικός γιατρός, θα συμβουλεύσω τους ασθενείς μου να εργάζονται πιο αποτελεσματικά».

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταγράψει μια μικρότερη επίδραση των πολλών ωρών εργασίας μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, των διευθυντών, των αγροτών, των επαγγελματιών και των διαχειριστών.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομάδες αυτές λαμβάνουν περισσότερες αποφάσεις σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες μετατοπίσεις, η νυχτερινή εργασία και η πίεση κατά την εργασία μπορεί να ευθύνονται για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke της American Heart Association.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης