Θάνος Ξυδόπουλος

Μια ιταλική μελέτη βρήκε ότι το απόθεμα των ωοθηκών, ένας όρος που υιοθετείται ευρέως για τον αριθμό των ωοθυλακίων, επηρεάζεται αρνητικά από τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη ORExPo παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) από τον καθηγητή Antonio La Marca του Πανεπιστημίου Modena και Reggio Emilia της Ιταλίας.

Υπάρχουν στοιχεία ότι πολλές χημικές ουσίες του περιβάλλοντος, καθώς και τα φυσικά και τεχνητά συστατικά της καθημερινής διατροφής, έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τον φυσιολογικό ρόλο των ορμονών και να παρεμποδίσουν τη βιοσύνθεση, τη σηματοδότηση ή το μεταβολισμό τους. Η ορμόνη σε αυτή την περίπτωση, η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ), εκκρίνεται από τα κύτταρα των ωοθηκών και είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένη ως ένας αξιόπιστος δείκτης του αποθεματικού των ωοθηκών. 

«Η επίδραση της ηλικίας και του καπνίσματος στα επίπεδα της AMH είναι πλέον ευρέως αποδεκτή», εξηγεί ο καθηγητής La Marca, «αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί σαφής επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη ORExPo ήταν στην πραγματικότητα μια ανάλυση μετρήσεων AMH που ελήφθησαν από γυναίκες που ζούσαν στην περιοχή της Modena μεταξύ 2007 και 2017 και συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη βάση δεδομένων. Συσχετίστηκαν τα επίπεδα της ΑΜΗ με την ηλικία και τον τόπο κατοικίας των γυναικών. Η εκτίμηση της περιβαλλοντικής έκθεσης περιέλαβε τα αιωρούμενα σωματίδια (PM) και το διοξείδιο του αζώτου (NO2), ένα ρυπογόνο αέριο.

Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις 1.463 δειγμάτων AMH που συλλέχθηκαν από 1.318 γυναίκες έδειξαν ότι τα επίπεδα της AMH στον ορό μετά την ηλικία των 25 μειώνονται. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται με τους περιβαλλοντικούς ρύπους PM10, PM2,5 και ΝΟ2 ανεξάρτητα από την ηλικία.

Όπως δήλωσε ο La Marca, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αιωρούμενων σωματιδίων και του ΝΟ2, τόσο χαμηλότερη είναι συγκέντρωση της ΑΜΗ, κάτι αντικατοπτρίζει μια «σοβαρή μείωση των αποθεμάτων των ωοθηκών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης