Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών χωρίς καρκίνο έχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια κύτταρα με τουλάχιστον μία μετάλλαξη που σχετίζεται με τον καρκίνο. Αλλά η συντριπτική πλειονότητα αυτών των μεταλλάξεων δεν θα κάνει τίποτα και οι περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν τη ζωή τους χωρίς διάγνωση καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging and Cancer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση προηγουμένως δημοσιευμένων δεδομένων αλληλουχίας σε φυσιολογικούς ιστούς, για να κατηγοριοποιήσουν τις μεταλλάξεις που συμβαίνουν μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων.

«Για να κατανοήσουμε τη γένεση του καρκίνου, πρέπει να εξετάσουμε τον φυσιολογικό ιστό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Edward Evans, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Μέχρι να εξελιχθούν σε καρκίνο, όλες οι μεταλλάξεις είναι εκεί και δεν γνωρίζουμε πάντα ποιες από αυτές συμβάλλουν στην πραγματική γένεση του καρκίνου. «Είχαμε την ιδέα ότι πολλές από τις μεταλλάξεις στους ανθρώπους θα ήταν ογκογόνες ή θα σχετίζονταν με τον καρκίνο, αλλά απλώς δεν ξέραμε πόσες. Καταλάβαμε ότι θα αυξανόταν καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, αλλά δεν ξέραμε απαραίτητα ποια γονίδια θα επικρατούσαν και δεν γνωρίζαμε το μέγεθος του πόσα κύτταρα θα μπορούσαν να έχουν αυτές τις ογκογόνες μεταλλάξεις».

«Έχουμε περίπου 3 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα μας, οπότε 100 δισεκατομμύρια κύτταρα με ογκογόνες μεταλλάξεις δεν αποτελούν την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των κυττάρων μας», είπε ο Evans. «Αλλά αυτός είναι ένας εκπληκτικά υψηλός αριθμός, δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο ένα κύτταρο για να προκαλέσει καρκίνο. Εάν υπάρχουν δισεκατομμύρια κύτταρα με αυτές τις μεταλλάξεις αλλά καμία ένδειξη καρκίνου, τί σημαίνει αυτό; Τί σημαίνει να υπάρχουν αυτές οι ογκογόνες μεταλλάξεις στο σώμα ;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς, οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται. Η συντριπτική πλειονότητα των μεταλλάξεων δεν κάνει τίποτα, δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα και πολλές δεν είναι καν σε κωδικοποιητικές αλληλουχίες, σημείωσαν οι ερευνητές. «Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει δεκάδες μεταλλάξεις, αν όχι εκατοντάδες ή χιλιάδες, οπότε έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να ρωτάμε εάν αυτά τα μοτίβα μεταλλάξεων που βλέπουμε μπορούν να υπαγορεύσουν εάν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρκίνου».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης