Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν την τυπική πανδημία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, 12:42
Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν την τυπική πανδημία

Ζήσης Ψάλλας

Ο κορωνοϊός είναι στο μυαλό όλων και συχνά ακούγονται τεχνικοί όροι όπως επιδημική έκρηξη, επιδημία και πανδημία. 

Η επιδημική έκρηξη είναι η μικρή έξαρση μιας λοίμωξης η οποία όμως είναι ασυνήθιστη. Με την παρακολούθηση των ασθενειών με την πάροδο του χρόνου και τη γεωγραφία, οι επιδημιολόγοι μαθαίνουν να προβλέπουν πόσες περιπτώσεις μιας ασθένειας θα έπρεπε να συμβαίνουν κανονικά μέσα σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο, σε έναν τόπο και έναν πληθυσμό. Η επιδημική έκρηξη είναι μια αισθητή, συχνά μικρή, αύξηση σε σχέση με τον αναμενόμενο αριθμό των περιπτώσεων.

Φανταστείτε μια ασυνήθιστη άνοδο στον αριθμό των παιδιών με διάρροια σε μια ημερήσια φροντίδα. Ένα ή δύο άρρωστα παιδιά μπορεί να είναι φυσιολογικός αριθμός σε μια τυπική εβδομάδα, αλλά εάν 15 παιδιά μέσα σε μια μέρα εμφανίσουν διάρροια, αυτό είναι ένα ξέσπασμα.

Όταν εμφανιστεί μια νέα ασθένεια, τα κρούσματα γίνονται πιο φανερά, καθώς αυτή η ασθένεια δεν υπήρχε πριν. Ένα παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις πνευμονίας που αναδύθηκαν απροσδόκητα στο Ουχάν της Κίνας. Μόλις οι τοπικές αρχές υγείας ανιχνεύσουν μια εστία, ξεκινούν μια έρευνα για να προσδιορίσουν ποιος επηρεάζεται και πόσοι έχουν την ασθένεια. Χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να καταλάβουν πώς να αποτρέψουν πρόσθετες ασθένειες.

Η επιδημία είναι μια εστία σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Όταν οι άνθρωποι σε περιοχές έξω από το Ουχάν άρχισαν να ελέγχονται θετικά για μόλυνση από τον SARS-CoV-2 (που προκαλεί την ασθένεια COVID-19), οι επιδημιολόγοι γνώριζαν ότι το ξέσπασμα εξαπλώθηκε, πιθανό σημάδι ότι οι προσπάθειες συγκράτησης ήταν ανεπαρκείς ή άργησαν. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τον κίνδυνο παγκόσμιας διασποράς της ασθένειας COVID-19 ως «πολύ υψηλό» και ένα βήμα κάτω από μια επίσημη δήλωση πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΟΥ διατηρεί την ελπίδα ότι με τη λήψη επιθετικών βημάτων τώρα μπορεί να επιφέρει συγκράτηση των τοπικών εστιών.

Αλλά άλλοι επιστήμονες και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας καλούν ήδη την κατάσταση πανδημία. Οι επίσημοι αριθμοί υπολογίζουν περίσσεια 100.000 περιπτώσεων σε σχεδόν 100 χώρες και η εξάπλωση στην κοινότητα έχει τεκμηριωθεί στις ΗΠΑ και αλλού. Με τον κλασικό ορισμό, είναι μια πανδημία.

Μια επίσημη δήλωση του COVID-19 ή οποιασδήποτε άλλης μολυσματικής νόσου ως πανδημίας λέει στις κυβερνήσεις και στους οργανισμούς υγείας παγκοσμίως να μετατοπίσουν τις προσπάθειες από τη συγκράτηση στον μετριασμό. Έχει οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Η τυπική δήλωση δεν χρειάζεται να προκαλέσει φόβο ή να σας κάνει να αποθηκεύσετε χειρουργικές μάσκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός ή πιο θανατηφόρος, ούτε ότι ο προσωπικός σας κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Αλλά θα είναι ένα ιστορικό γεγονός.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, 12:58