Ζήσης Ψάλλας

Αμερικανική μελέτη που ενέγραψε μια ομάδα εγκύων βρήκε αυξημένη έκθεση σε χημικές ουσίες από πλαστικά και φυτοφάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και τις ίδιες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές από τις χημικές ουσίες στις οποίες είχαν εκτεθεί οι γυναίκες ήταν χημικές ουσίες αντικατάστασης: νέες μορφές χημικών ουσιών που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με αυτές που αντικατέστησαν. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι πολλές γυναίκες είχαν εκτεθεί σε νεονικοτινοειδή, ένα είδος φυτοφαρμάκου που είναι τοξικό για τις μέλισσες.

Οι ερευνητές μέτρησαν 103 χημικές ουσίες, κυρίως από φυτοφάρμακα, πλαστικά και χημικά υποκατάστατα για τη δισφαινόλη Α (BPA) και τις φθαλικές ενώσεις, χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο που συνέλαβε δεκάδες χημικές ουσίες από ένα μόνο δείγμα ούρων. Πάνω από το ένα τρίτο των χημικών ουσιών βρέθηκε στην πλειονότητα των συμμετεχόντων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες υπήρχαν σε υψηλότερες ποσότητες απ’ ό,τι παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να μετρήσουμε τις ποσότητες χημικών ουσιών σε μια τόσο μεγάλη και ποικιλόμορφη ομάδα εγκύων – όχι απλώς να προσδιορίσουμε χημικές ουσίες», δήλωσε η Tracey J. Woodruff, καθηγήτρια και διευθύντρια του Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) για την Αναπαραγωγική Υγεία και το Περιβάλλον και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματά μας καθιστούν σαφές ότι ο αριθμός και το εύρος των χημικών ουσιών στις εγκύους αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας πολύ ευάλωτης περιόδου ανάπτυξης τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προγεννητική έκθεση σε βιομηχανικές χημικές ουσίες μπορεί να προέλθει από τον αέρα, τα τρόφιμα, το νερό, τα πλαστικά και άλλα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα.

Η μελέτη περιλάμβανε 171 γυναίκες από την Καλιφόρνια, την Τζόρτζια, το Ιλινόις, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νέα Υόρκη και το Πουέρτο Ρίκο. Βρήκε υψηλότερη έκθεση για τις μη λευκές γυναίκες, εκείνες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή που ήταν ανύπαντρες ή είχαν εκτεθεί στον καπνό. Όμως, οι Λατίνες είχαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε παραβένες, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά, καθώς και φθαλικές ενώσεις και δισφαινόλες, που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης