Ζήσης Ψάλλας

Η έρευνα έχει συνδέσει την παρατεταμένη καθιστική ζωή με προβλήματα για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, κατάθλιψη, διαβήτη και παχυσαρκία. Δείχνει ότι η διακοπή μεγάλων περιόδων καθιστικής ζωής με κίνηση τουλάχιστον μία φορά την ώρα μειώνει αυτούς τους κινδύνους, σε σύγκριση με την τακτική άσκηση σε άλλες ώρες της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη από το UCLA διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι είναι κοινωνικά απαράδεκτο να σταθεί κάποιος όρθιος και να τεντωθεί στη μέση του μαθήματος μιας τάξης και σχεδόν τα δύο τρίτα αισθάνθηκαν το ίδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Πρέπει να γίνει μια πολιτισμική αλλαγή, ότι είναι εντάξει να κάνετε ένα τέντωμα, να σηκωθείτε κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης για λόγους υγείας» δήλωσε η Angelia Leung, η οποία έλαβε μέρος στη μελέτη και κάνει μαθήματα χορού στο UCLA. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες από τις συστάσεις είναι απλές: Κάντε ανά ώρα διαλείμματα για να σταθείτε και να τεντωθείτε κατά τη διάρκεια των μακρών διαλέξεων. Δημιουργήστε περισσότερες δραστηριότητες μικρών ομάδων που απαιτούν μετακίνηση μεταξύ γραφείων. Κάντε πιο ανοιχτές αίθουσες διδασκαλίας με χώρο για περπάτημα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο οι φοιτητές και οι καθηγητές τους ήξεραν για τους κινδύνους που έχει η καθιστική ζωή, διερεύνησαν εάν οι συμμετέχοντες από τους οποίους πήραν συνεντεύξεις μπορούσαν να αποφύγουν την παρατεταμένη καθιστική ζωή στην τάξη και συγκέντρωσαν ιδέες για εφικτές λύσεις. Είπαν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδαχής ώστε να προσφέρονται πιο διαρκή διαλείμματα και ακόμη να αλλάξει το δομημένο περιβάλλον έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερο περιθώριο για κίνηση.

Παρόλο που η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα υποστήριζαν ευρέως την πραγματοποίηση αλλαγών, οι ερευνητές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της ακινησίας σχετικά με την υγεία. Οι κοινωνικοί κανόνες και το φυσικό περιβάλλον της τάξης αποτελούν εμπόδια αλλά η συνειδητοποίηση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης