Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία εντόπισαν τα βακτήρια που βρίσκονται πιο συχνά σε σοβαρές στοματικές λοιμώξεις. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σαφείς σχέσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και κοινών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, έχουν υπάρξει λίγες διαχρονικές μελέτες που προσδιορίζουν ποια βακτήρια εμφανίζονται σε μολυσμένες στοματικές και γναθοπροσωπικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2010 και 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Σουηδία από ασθενείς με σοβαρές στοματικές λοιμώξεις και δημιούργησαν μια λίστα με τα πιο κοινά βακτήρια. Αυτή ήταν μια συλλογική μελέτη που διεξήχθη από την καθηγήτρια Margaret Sällberg Chen και τις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Volkan Özenci.

«Αναφέρουμε για πρώτη φορά, τη μικροβιακή σύνθεση των βακτηριακών λοιμώξεων από δείγματα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο 10 ετών στην κομητεία της Στοκχόλμης», είπε η Sällberg Chen του Τμήματος Οδοντιατρικής στο Karolinska Institutet. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αρκετές βακτηριακές λοιμώξεις που συνδέονται με συστηματικές ασθένειες είναι συνεχώς παρούσες και ορισμένες μάλιστα έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στη Στοκχόλμη».

Η μελέτη δείχνει ότι η πιο κοινή βακτηριακή φυλή μεταξύ των δειγμάτων ήταν τα Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria και Actinobacteria, ενώ τα πιο κοινά γένη ήταν τα Streptococcus spp, Prevotella spp και Staphylococcus spp.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέα εικόνα για την ποικιλομορφία και την επικράτηση των επιβλαβών μικροβίων στις στοματικές λοιμώξεις», είπε η Sällberg Chen. «Το εύρημα δεν είναι μόνο σημαντικό για την οδοντιατρική, αλλά μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε τον ρόλο της οδοντικής λοίμωξης σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Εάν ένα συγκεκριμένο βακτήριο μολύνει και προκαλεί βλάβη στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να είναι επιβλαβές και για ιστούς αλλού στο σώμα καθώς η μόλυνση εξαπλώνεται».

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας 1.014 δείγματα από ισάριθμους ασθενείς, εκ των οποίων 469 ήταν γυναίκες και 545 άνδρες.

«Η μελέτη μας ήταν μια ενιαία επιδημιολογική μελέτη και για να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων πρέπει να κάνουμε περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες», είπε ο Özenci από το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Karolinska Institutet. «Ελπίζουμε τώρα ότι οι οδοντίατροι θα συνεργαστούν περισσότερο με εργαστήρια κλινικής μικροβιολογίας για να κατανοήσουν καλύτερα τα βακτήρια που προκαλούν οδοντικές λοιμώξεις, να βελτιώσουν τη διάγνωση και τη θεραπευτική διαχείριση των στοματικών λοιμώξεων».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiology Spectrum.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης