Θάνος Ξυδόπουλος

Οι νευροεπιστήμονες, που εργάζονται με ποντίκια, ανακάλυψαν ότι μια σύντομη έκρηξη άσκησης αυξάνει άμεσα τη λειτουργία ενός γονιδίου και τελικά ενισχύονται οι συνδέσεις μεταξύ νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπους δείχνει ότι η τακτική άσκηση προωθεί τη γενική υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαχωριστούν τα συνολικά οφέλη της άσκησης στην καρδιά, το συκώτι και τους μυς από την επίδραση στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, μια υγιής καρδιά οξυγονώνει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

“Οι προηγούμενες μελέτες, σχεδόν όλες, εστίαζαν στη συνεχή άσκηση”, δήλωσε ο Westbrook. “Ως νευροεπιστήμονες, μας νοιάζουν τα οφέλη για την καρδιά και τους μυς αλλά θέλαμε να γνωρίσουμε το συγκεκριμένο όφελος της άσκησης στον εγκέφαλο”.

Οι επιστήμονες σχεδίασαν μια μελέτη σε ποντίκια που μετρούσε την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε μεμονωμένες περιόδους άσκησης σε καθιστικά ποντίκια που τοποθετήθηκαν για σύντομες περιόδους σε τροχούς κίνησης. Τα ποντίκια έτρεχαν μερικά χιλιόμετρα σε δύο ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βραχυπρόθεσμες εκρήξεις άσκησης – το ανθρώπινο ισοδύναμο ενός εβδομαδιαίου παιχνιδιού μπάσκετ ή 4.000 βήματα – προωθούσαν την αύξηση των συνάψεων στον ιππόκαμπο.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αναλύοντας τα γονίδια σε μεμονωμένους νευρώνες που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο ξεχώρισε: το Mtss1L. Αυτό το γονίδιο είχε σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί σε προηγούμενες μελέτες στον εγκέφαλο.

Το γονίδιο MtsslL κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που προκαλεί κάμψη της κυτταρικής μεμβράνης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το γονίδιο αυτό ενεργοποιείται από σύντομες εκρήξεις άσκησης, προωθεί μικρές αναπτύξεις στις δενδριτικές εξοχές – η περιοχή στην οποία σχηματίζονται οι συνάψεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο περιοδικό eLife από νευροεπιστήμονες στο Oregon Health & Science University.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης