Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ και η πτώση παρατηρείται στους νεότερους ενήλικες, ιδίως στους άνδρες. Η τάση μπορεί να έχει να κάνει με την ενασχόληση στο διαδίκτυο και τις εφαρμογές γνωριμιών παρά με ζητήματα ηθικής ή τον φόβο εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με την πτώση της τεστοστερόνης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αντλήθηκαν από τις απαντήσεις 4.291 ανδρών και 5.213 γυναικών που συμμετείχαν στη Γενική Κοινωνική Έρευνα των ΗΠΑ μεταξύ 2000 και 2018. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 25-34 ετών.

«Δεν είναι μόνο οι νεαροί άνδρες που κάνουν λιγότερο σεξ από μια γενιά πριν, είναι και οι νέες γυναίκες» δήλωσε ο Jeffrey Jensen Arnett, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Clark στη Μασαχουσέτη και δημιουργός της θεωρίας της «αναδυόμενης ενηλικίωσης» – ορίζεται ως ο χρόνος από το τέλος της εφηβείας έως την αρχή των ευθυνών των ενηλίκων, όπως μια σταθερή δουλειά, ο γάμος και η πατρότητα.

Οι τεράστιες επιλογές ψυχαγωγίας που προσφέρει το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα στο σύνολό τους μπορεί να αποσπούν τους νέους από την ανάπτυξη πραγματικών σχέσεων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Nancy Sutton Pierce, κλινική σεξολόγος, δήλωσε ότι η μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί επίσης να διαδραματίζει ρόλο στη σεξουαλική αδράνεια. 

Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η τεστοστερόνη στους άνδρες είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Παρόλο που οι περισσότεροι άνδρες εξακολουθούν να έχουν απόλυτα υγιή επίπεδα, η μείωση έχει θέσει τους άνδρες σε κίνδυνο για πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Η αιτία αυτής της πτώσης δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ένα πολύπλευρο αποτέλεσμα της σύγχρονης, βιομηχανικής ζωής.

Μια μελέτη για ένα μεγάλο δείγμα Αμερικανών ανδρών διαπίστωσε ότι το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης έχει μειωθεί έως και 1% ετησίως. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται με την ηλικία, αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας άντρας 65 ετών το 1987 είχε περίπου 17% περισσότερη τεστοστερόνη από έναν άνδρα 65 ετών το 2004. Επίσης αυτό δεν περιοριζόταν μόνο στους Αμερικανούς. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης