Ζήσης Ψάλλας

Χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικών και αρουραίων, μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Imperial College London, ανακάλυψε ότι οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού θα μπορούσαν να αποκατασταθούν μετά από βλάβη, με την άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα παρέσχε στα εργαστηριακά ζώα έναν τροχό άσκησης και άλλα παιχνίδια δράσης . Τα πειραματόζωα έλαβαν επίσης επιπλέον χώρο για να περιπλανηθούν.

Το αποτέλεσμα ήταν τα ζώα να γίνουν πιο δραστήρια και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα μέσα στα νωτιαίου μυελού τους άρχισαν να αναγεννούνται.

Χρησιμοποίησαν επίσης ένα φάρμακο για να μιμηθούν τα αποτελέσματα του ενεργού τρόπου ζωής και διαπίστωσαν ότι και αυτό μπορούσε να αναγεννήσει τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι το έργο τους βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικά στάδια, αλλά ανοίγει ένα “ρεαλιστικό δρόμο” προς την αναγέννηση και την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών του νωτιαίου μυελού. Η ελπίδα είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν σύντομα να μεταφερθούν και σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο νωτιαίος μυελός περιέχει νευρικές ίνες που έχουν μακρούς άξονες οι οποίοι διέρχονται μέσω της σπονδυλικής στήλης ενώ οι οι φθορές μπορεί να είναι σοβαρές. Έτσι αποτυγχάνουν να μεταφέρουν σήματα από το σώμα στον εγκέφαλο και αντίστροφα. Η ζημιά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη με τους περισσότερους πάσχοντες να παραμένουν παράλυτοι.

Ο επικεφαλής της έρευνας ο καθηγητής Di Giovanni εξήγησε: «Ανακαλύψαμε ότι ο περιβαλλοντικός εμπλουτισμός, όπως η στέγαση των ποντικών σε μεγαλύτερο κλουβί από το συνηθισμένο, με περισσότερους ποντικούς, περισσότερα παιχνίδια, κούνιες, τροχοί κ.λπ. αυξάνει τη δραστηριότητα των νευρώνων. Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που κάνουν το νεύρο πιο πιθανό να αναγεννηθεί. Ουσιαστικά, με την αύξηση της δραστηριότητας των νευρώνων, με περιβαλλοντικά ερεθίσματα, μπορούμε να προωθήσουμε την αναγεννητική δυνατότητα των νεύρων μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού».

Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες πριν η θεραπεία μπορεί να επεκταθεί στους ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης