Ζήσης Ψάλλας

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το ένα τρίτο της ζωής τους είτε είτε με ξεκούραση είτε με ύπνο, σύμφωνα με το Sleep Foundation των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα επιδιορθώνεται. Και ένας καλός ύπνος συχνά μπορεί να καθοριστεί από τη θέση που βρίσκεστε στο κρεβάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τον ύπνο καλό επειδή δεν βάζουν βάρος στις αρθρώσεις τους», λέει ο Lois Krahn, ειδικός ύπνου στην κλινική Mayo. Αλλά οι ειδικοί της Mayo Clinic λένε ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι στην η χειρότερη στάση ύπνου, ειδικά εάν έχετε υπνική άπνοια. «Το να κοιμάσαι ανάσκελα σημαίνει ότι η γλώσσα και το σαγόνι σου μπορεί να είναι προς τα κάτω και να εμποδίζουν τον αέρα. Και πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο με αυτή την στάση».

Από την άλλη μεριά, ο ύπνος μπρούμητα βοηθά να διατηρείται ανοιχτός ο αεραγωγός, αλλά μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και τον λαιμό σας.

«Υπάρχουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι πιθανώς ο ύπνος στο πλάι είναι καλύτερος», λέει ο Virend Somers, καρδιολόγος και διευθυντής της μονάδας ύπνου στο Κέντρο Κλινικής και Μεταφραστικής Επιστήμης της Mayo Clinic. Ο ύπνος στο πλάι βοηθά στην πρόληψη της φραγμού των αεραγωγών και μπορεί να μειώσει το ροχαλητό. «Συνολικά, ο ύπνος στο πλάι -ίσως με το κεφάλι ελαφρώς ανυψωμένο- είναι ένας καλός τρόπος για ύπνο», λέει ο Krahn.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ύπνος στο πλάι συνιστάται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ειδικά το τελευταίο τρίμηνο. «Όταν βρίσκεστε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και όταν κοιμάστε ανάσκελα, η μήτρα συμπιέζει την κάτω κοίλη φλέβα σας. Συμπιέζει το αρτηριακό σύστημα», λέει ο Somers.

Μάλιστα ο ύπνος στην αριστερή πλευρά είναι καλύτερος γιατί ασκεί μια χαμηλότερη πίεση στα εσωτερικά όργανα και προάγει την υγιή ροή του αίματος. Όταν κοιμάστε στο αριστερό πλευρό επιτρέπεται μια πιο εύκολη μεταφορά των αποβλήτων από το λεπτό στο παχύ έντερο. Επίσης το στομάχι και το πάγκρεας “κρέμονται” πιο φυσικά -το στομάχι μας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος- διευκολύνοντας ενδεχομένως τη συνέχιση της παραγωγής παγκρεατικών ενζύμων και των άλλων διαδικασία της πέψης και την ώρα που κοιμόμαστε.

Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται από το Sleep Foundation ως ο καλύτερος για άτομα με πόνο στον αυχένα και την πλάτη, ειδικά αν τοποθετείτε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. «Αν δεν έχετε μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας, δημιουργείται μια πίεση στο πλάι τραβάει το ισχίο σας και μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα», λέει ο Somers.

Ωστόσο, ένα μειονέκτημα του ύπνου στο πλάι είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πόνου στον ώμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης