Ζήσης Ψάλλας

Πόση σωματική δραστηριότητα είναι υπερβολική; Και ποια ποσότητα είναι η βέλτιστη; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη, στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings εξέτασε τη σχέση μεταξύ της εβδομαδιαίας άσκησης και των αποτελεσμάτων θνησιμότητας. Χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα από σχεδόν 9.000 ενήλικες, βρήκε «μια σχέση σχήματος U» μεταξύ του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου άσκησης και του κινδύνου για θνησιμότητα από καρδιά και θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Ενώ οι υψηλότεροι όγκοι εβδομαδιαίας αθλητικής προπόνησης (ασκήσεις καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά και αθλήματα με μπάλα, άρση βαρών και οτιδήποτε σας κάνει να ιδρώνετε ή να λαχανιάζετε) οδήγησαν αρχικά σε μεγάλη πτώση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αυτά τα οφέλη άρχισαν να υποχωρούν μεταξύ των ατόμων που προπονούνταν έντονα για πάνω από 4,5 ώρες την εβδομάδα. Οι κίνδυνοι θνησιμότητας εξακολουθούσαν να είναι πολύ χαμηλότεροι των ατόμων που δεν ασκούνταν, αλλά δεν ήταν τόσο καλά όσο των ατόμων που ακολούθησαν μια πιο μέτρια προσέγγιση στη σωματική δραστηριότητα. «Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να προωθηθεί, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πιθανός κίνδυνος πολλών ωρών εβδομαδιαίας αθλητικής συμμετοχής», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης. 

Το 2015, η ίδια ερευνητική ομάδα βρήκε μια παρόμοια καμπύλη κινδύνου σχήματος U μεταξύ των δρομέων. Όσοι έτρεχαν από 60 λεπτών έως 2,4 ωρών την εβδομάδα είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς θνησιμότητας, αλλά τα οφέλη άρχισαν να μειώνονται για όσους έτρεχαν παραπάνω. Στην πραγματικότητα, οι πιο «κοπιώδεις» δρομείς, που έτρεχαν με ρυθμό πάνω από 7 μίλια (11 χιλιόμετρα) την ώρα για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, είχαν ποσοστά θνησιμότητας στα ίδια επίπεδα με αυτούς που δεν έτρεχαν καθόλου. «Η μακροχρόνια επίπονη άσκηση αντοχής μπορεί να προκαλέσει παθολογική δομική αναδιαμόρφωση της καρδιάς και των μεγάλων αρτηριών», έγραψαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο James O’Keefe, καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Duboc Cardio Health & Wellness Center στο Saint Luke’s Mid America Heart Institute στο Κάνσας Σίτι, ήταν μέλος αυτής της ερευνητικής ομάδας. Λέει ότι το τρέξιμο και άλλες μορφές έντονης άσκησης είναι υγιείς και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινούνται αρκετά. Αλλά επίσης λέει  ότι η φυσική κατάσταση και η μακροζωία δεν πάνε πάντα χέρι-χέρι.

Σύμφωνα με την έρευνα του O’Keefe, εάν στοχεύετε στο βέλτιστο, τα καλύτερα αποτελέσματα για την καρδιά και τη θνησιμότητα συνδέονται με περίπου 150 λεπτά εβδομαδιαίας έντονης άσκησης και όχι πάνω από 60 λεπτά εβδομαδιαίας προπόνησης με βάρη. Αλλά εάν πρόκειται για ελαφριά άσκηση, όπως περπάτημα ή κηπουρική, δεν τίθεται θέμα ορίων.

Πηγή: medium.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης