Ζήσης Ψάλλας

Ο “πυρήνας” μας αποτελείται από τους μυς στο μεσαίο τμήμα του σώματος ή στον κορμό, και περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη. Αυτό περιλαμβάνει τους κοιλιακούς μυς αλλά και τους μυς στο κάτω μέρος της πλάτης και γύρω από τις πλευρές σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και με άλλους μυς, εάν δεν χρησιμοποιούμε αρκετά αυτούς τους μυς, γίνονται αδύναμοι. Όταν ο πυρήνας μας γίνεται αδύναμος, οι κινήσεις μας υποστηρίζονται λιγότερο, κάτι που μπορεί να ασκήσει πίεση σε άλλα μέρη του σώματός μας. Η αδυναμία στους μυς του πυρήνα μπορεί να σχετίζεται με πόνο στην πλάτη, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη δύναμη του πυρήνα με την άσκηση. Και δεν υπάρχει καμία άσκηση που να είναι καλύτερη -μπορείτε να επιλέξετε ποια προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Εάν έχετε πόνο στην πλάτη ή στο γόνατο ή έχετε πρόσφατα γεννήσει, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή σας πριν ξεκινήσετε.

Ενώ το περπάτημα και το τρέξιμο συνεπάγονται την ενεργοποίηση των μυών του πυρήνα σε κάποιο βαθμό, για να στοχεύσουμε πραγματικά τον πυρήνα, μπορούμε να κοιτάξουμε σε συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως τα παραδοσιακά καθίσματα (sit-ups). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διάφορες παραλλαγές των ασκήσεων μπορούν να επιφέρουν βελτιώσεις. Για παράδειγμα, η άσκηση σε μια ασταθή επιφάνεια όπως μια μεγάλη ελαστική μπάλα μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις των μυών. Σκεφτείτε όταν στέκεστε στο ένα πόδι, για παράδειγμα. Όντας σε αυτήν την ασταθή θέση αναγκάζονται οι μυς του κάτω ποδιού σας να εργαστούν σκληρότερα για να διατηρήσουν την ισορροπία. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο που σφίγγουν οι μύες σας όταν περπατάτε σε μια ολισθηρή επιφάνεια. 

Μια τυπική άσκηση “σανίδας” είναι επίσης καλή για τους κοιλιακούς σας και εμπλέκει και άλλους μυς του κορμού. Και μπορείτε να εμπλέξετε τους μυς του πυρήνα στο πλάι του κορμού με μια πλευρική σανίδα. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να σηκώνετε το ένα πόδι κάθε φορά που ασκείστε. 

Κάθε άσκηση που ενεργοποιεί τους μυς του πυρήνα περισσότερο από το συνηθισμένο θα συμβάλει στη βελτίωση της δύναμης του πυρήνα. Sit-ups, σανίδες και προσθήκη ασταθών επιφανειών όπως οι μπάλες μπορεί να δράσουν ενισχυτικά. Αλλά θυμηθείτε, άλλοι τύποι σωματικής άσκησης, όπως να κάνετε τζόκινγκ ή βαράκια, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον πυρήνα σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης