Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές του Medical College of Georgia πιστεύουν ότι “ασθενείς” μύες μπορούν να βοηθήσουν να εξηγηθούν καλύτερα οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η άσκηση αντιστάσεων μπορεί να είναι μια νέα εστίαση για να μείνουμε υγιείς, λέει ο φυσιολόγος Ryan A. Harris Wang.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Harris και ο γενετικός επιδημιολόγος Xiaoling Wang έλαβαν μια με επιχορήγηση ύψους 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν 400 ζεύγη διδύμων ηλικιών 22-45 και να βρουν απαντήσεις. Οι ταυτόσημα ή μη δίδυμοι θα βοηθήσουν τους ερευνητές να ελέγξουν τη γενετική, η οποία μαζί με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση, συμβάλλουν στην παχυσαρκία, γεγονός που επηρεάζει περίπου το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Ακόμη και σε εκείνους που σπάνια ασκούνται, οι σκελετικοί μύες είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα, βοηθώντας κυριολεκτικά τον σκελετό να μας κρατά όρθιους. Οι μύες βοηθούν επίσης να καθορίσουμε τη μεταβολική μας ομοιόσταση – το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί το σώμα μας – και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, η υψηλότερη μυϊκή μάζα συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ η μη ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι υγιείς μύες κάνουν καλό είναι μέσω της παραγωγής μικρών πρωτεϊνών που ονομάζονται μυοκίνες και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μεταβολικής ομοιόστασης και της βελτίωσης της εσωτερικής επικοινωνίας με διάφορα όργανα. Τα μυοκίνες, που κυκλοφορούν όταν συστέλλονται οι μύες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποδυνάμωση της φλεγμονής που εμφανίζεται σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση. Αλλά υπάρχουν επίσης και καταστρεπτικές μυοκίνες, όπως η IL-6, η οποία είναι έντονα συνδεδεμένη με την καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δονήσεις ολόκληρου του σώματος, όταν στέκεται σε μια δονητική πλατφόρμα που αναγκάζει τους μύες να συστέλλονται, για να εκτιμήσουν το μείγμα μυοκίνης που κάθε άτομο παράγει για να δώσει ένα στιγμιότυπο της μυϊκής υγείας χωρίς πραγματική μυϊκή βιοψία.

Έχουν υπάρξει λίγες μελέτες που εξέτασαν τις μυοκίνες στους ανθρώπους και είναι γνωστό ότι οι μυοκίνες έχουν σύντομο χρόνο ημιζωής. Αλλά οι  ερευνητές Medical College of Georgia έχουν αποδείξεις ότι μία μόνο περίοδος δόνησης ολόκληρου του σώματος αρχίζει να βελτιώνει το μείγμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης