Ζήσης Ψάλλας

Η φλεγμονή είναι μια ανοσολογική απόκριση του σώματος που είναι χρήσιμη: το ανοσοποιητικό μας σύστημα τη χρησιμοποιεί για να καταπολεμήσει παθογόνα ή για να αφαιρέσει τα κατεστραμμένα κύτταρα από τον ιστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Σε αντίθεση με τέτοιες οξείες φλεγμονές, η χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία δεν είναι τοπική. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύει τη δραστηριότητά του συνολικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη γήρανση είναι επίσης γνωστή ως φλεγμονογήρανση. Αυτή η φλεγμονή έχει συνέπειες για την υγεία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, οι ερευνητές συνέκριναν ποντίκια τεσσάρων μηνών με ηλικιωμένα ποντίκια (22 μηνών). Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η δραστηριότητα των γονιδίων μετρήθηκε όχι μόνο σε ένα όργανο, αλλά σε πολλαπλούς ιστούς παράλληλα: αίμα, εγκέφαλος, καρδιά, νεφροί, συκώτι, πνεύμονες, μυς και δέρμα.

Αυτό που βρέθηκε ήταν ότι το φλεγμονώδες στάδιο σε ηλικιωμένα ποντίκια χαρακτηρίστηκε από την ανοδική ρύθμιση ενός συνόλου γονιδίων που κωδικοποιεί τους υποδοχείς του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η ανοδική ρύθμιση οδηγεί στην ενεργοποίηση ενός συνόλου γονιδίων που ρυθμίζουν την ιντερφερόνη. Και αυτά τα γονίδια στη συνέχεια ενεργοποιούν άλλα γονίδια που παράγουν φλεγμονώδεις κυτοκίνες, καθώς και ενεργοποιώντας το Stat1, το οποίο είναι ένας κύριος μεταγραφικός παράγοντας για τη ρύθμιση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Όλη αυτή η διαδικασία είναι σαν ένας βρόχος θετικής ανάδρασης που διατηρεί τη φλεγμονώδη κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γονιδιακή δραστηριότητα στα όργανα δύο επιπλέον ομάδων τρωκτικών: ποντικών που έλαβαν 30% λιγότερη τροφή για σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους (4 έως 22 μήνες) και σε ποντίκια που ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα για μόνο δύο μήνες στο τέλος της ζωής τους. Είτε οι θερμιδικοί περιορισμοί ήταν βραχυπρόθεσμοι είτε μακροπρόθεσμοι, συνολικά η δίαιτα είχε θετική επίδραση σε όλα τα όργανα που μελετήθηκαν, με εξαίρεση την καρδιά.

Η μελέτη αυτή παρέχει σημεία εκκίνησης για μελλοντικές φαρμακευτικές θεραπείες για τη χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με τη γήρανση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης