Ζήσης Ψάλλας

Eρευνητές από το Karolinska Institutet στη Σουηδία βρήκαν ότι τα αντισώματα τύπου IgG παίζουν έναν απροσδόκητο ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι τα αντισώματα σταθεροποιούν την πλάκα που συσσωρεύεται στα τοιχώματα της αρτηρίας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θραύσης της.

Ήταν τεράστια έκπληξη ότι τα αντισώματα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της αρτηριακής πλάκας

Η αθηροσκλήρωση είναι η κύρια υποκείμενη αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τη στένωση των αρτηριακών τοιχωμάτων που προκύπτουν από τη συσσώρευση λιπιδίων και κυττάρων, την αποκαλούμενη αθηρωματική πλάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η πλάκα σπάσει μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος που περιορίζουν τη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από αθηροσκλήρωση, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο.

Τα Β λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παράγουν αντισώματα που εμπλέκονται στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αλλά τα αντισώματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό των κατεστραμμένων ιστών, για παράδειγμα του ιστού που καταστρέφεται από την αθηρωματική πλάκα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει την ανάπτυξη της πλάκας, αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από την παρούσα μελέτη εξέτασε πώς αναπτύσσεται η αθηρωματική πλάκα σε ποντίκια που στερούνται αντισωμάτων.

«Βρήκαμε ότι η πλάκα που σχηματίστηκε σε περιβάλλον χωρίς αντισώματα ήταν ασυνήθιστα μικρή», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Stephen Malin, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Karolinska Institutet. «Ωστόσο, όταν εξετάσαμε πιο προσεκτικά τα πράγματα, ανακαλύψαμε ότι η πλάκα ήταν διαφορετική και περιείχε περισσότερα λιπίδια και λιγότερα μυϊκά κύτταρα από το φυσιολογικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλάκα ήταν ασταθής και πιο επιρρεπής στη θραύση, κάτι που αποδείχθηκε».

Ασταθής πλάκα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το απαραίτητο συστατικό για τη σταθερότητα της πλάκας ήταν τα λεγόμενα αντισώματα IgG, η πιο κοινή κατηγορία αντισωμάτων στο αίμα.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα λεία μυικά κύτταρα της αορτής χρειάζονται αυτά τα αντισώματα για να διαιρεθούν σωστά. Όταν τα κύτταρα δεν μπορούν να διαιρεθούν σωστά, η πλάκα φαίνεται να γίνεται μικρότερη αλλά γίνεται επίσης πιο ασταθής και άρα πιο επικίνδυνη.

«Ήταν μια τεράστια έκπληξη για μας ότι τα αντισώματα μπορούν να διαδραματίσουν τόσο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της αρτηριακής πλάκας», είπε ο Malin.

Τώρα οι ερευνητές θέλουν να μάθουν αν πρόκειται για κάποιο ειδικό τύπο αντισώματος IgG που αναγνωρίζει τα συστατικά της πλάκας. Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης και των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης