Θάνος Ξυδόπουλος

Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Delta, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Η παραλλαγή Delta χαρακτηρίζεται από ταχύτερη αύξηση των επιπέδων του ιού και σε υψηλότερα επίπεδα στην αναπνευστική οδό από ότι οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού, όμως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό το πώς οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Delta έχουν κάνει το ιό τόσο μεταδοτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές, τα εμβολιασμένα άτομα, ακόμη και αν δεν αρρωστήσουν, μολύνουν τους άλλους με τον ιό. Τα επίπεδα του κορωνοϊού σε κάποιον που έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Delta έχουν παρατηρηθεί ότι είναι τα ίδια ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού για  COVID-19, ανέφερε μια νέα μελέτη.

Μια μελέτη από την Κίνα ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta μπορούν να μεταφέρουν 1.000 φορές περισσότερο ιικό φορτίο από εκείνα που έχουν μολυνθεί με τον αρχικό ιό. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta φέρουν ανιχνεύσιμο ιό νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό ιό (τέσσερις ημέρες έναντι έξι ημερών μετά την έκθεση) και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς παραμένουν μολυσματικοί περισσότερες ημέρες (18 ημέρες έναντι 13 με τον αρχικό ιό).

Δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το αν η παραλλαγή Delta κάνει τους ανθρώπους πιο άρρωστους. Το εσωτερικό έγγραφο του CDC ανέφερε μελέτες από τον Καναδά και τη Σιγκαπούρη (που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους) οι οποίες διαπίστωσαν υψηλότερες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου, ενώ μια μελέτη από τη Σκωτία διαπίστωσε διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha, η οποία ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή πριν από την άνοδο της Delta. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς η παραλλαγή Alpha είχε ήδη αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο σοβαρό COVID-19 από τον αρχικό κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια σημαντική εξέλιξη είναι η μόλυνση σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο. Μπορεί να συμβεί εάν το εμβολιασμένο άτομο αποτύχει να αναπτύξει μια αρκετά ισχυρή ανοσοαπόκριση για να αποτρέψει τη μόλυνση. 

Φυσικά, ο εμβολιασμός είναι ένα από τα καλύτερα εμπόδια κατά του ιού, αλλά δεν αποτελεί εμπόδιο 100% έναντι της μόλυνσης. Αυτό ήταν που πυροδότησε τη σύσταση του CDC ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων, πρέπει να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι σημαντικές λοιμώξεις μπορούν δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό.

Τι σημαίνει η παραλλαγή Delta; Για τους μη εμβολιασμένους, η παραλλαγή Delta αποτελεί σοβαρή απειλή. Μια εκτίμηση δείχνει ότι τα εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Delta έχουν ιικό φορτίο που είναι πέντε ή έξι φορές υψηλότερο από αυτό που βλέπουμε σε σημαντικές λοιμώξεις από άλλες παραλλαγές. Αυτό επειδή οι μεταλλάξεις που δημιούργησαν την παραλλαγή Delta οδηγούν σε υψηλότερα ιικά φορτία γενικά. Άλλες αναφορές υποδηλώνουν ότι το ιικό φορτίο είναι ίσο με τα φορτία που παρατηρούνται σε περιπτώσεις μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων. Αυτός ο ισχυρισμός έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες επειδή υποδηλώνει ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια COVID-19 διαβρώνεται. 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης