Η έκθεση στον ήλιο ταλαιπωρεί το δέρμα μας και μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε βλάβες όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα. Όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) προκαλούνται βλάβες στο DNA, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος όπως είναι το μελάνωμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) μπορεί και αυτή να προκαλέσει καρκίνο ενώ διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, γεγονός που συνδέεται με τη φωτογήρανση και τις ρυτίδες.

Μερικές από τις συνέπειες της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηλιακά εγκαύματα: Η πιο κοινή επιβλαβής επίδραση του ηλιακού φωτός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο ή ευαισθησία και φουσκάλες.
Βλάβη στα μάτια: Η μακροχρόνια έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και να αυξήσει τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης.
Γήρανση του δέρματος: Το να κάθεστε πολύ ώρα στον ήλιο κάνει το δέρμα σας να γερνά γρηγορότερα και να χαλαρώνει.
Αλλαγές στο δέρμα: Οι φακίδες, οι ελιές και άλλες αλλαγές στο δέρμα μπορεί να είναι παρενέργεια της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
Θερμοπληξία: Είναι μια κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μπορεί να αυξηθεί λόγω υπερβολικής θερμότητας ή έκθεσης στον ήλιο.
Καρκίνος του δέρματος: Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι σημαντική αιτία καρκίνων του δέρματος. .

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο; Η παραμονή μακριά από τον ήλιο τις ώρες που καίει περισσότερο και φυσικά το αντηλιακό. Η παντελής αποφυγή του ήλιου ούτε εφικτή είναι, ούτε επιθυμητή γιατί ξέρουμε ότι ο ήλιος κάνει καλό στην υγεία για πολλούς λόγους π.χ. ανεβάζει τη διάθεσής μας και μας κάνει να παράγουμε βιταμίνη D. Πρέπει όμως να προστατεύσουμε το δέρμα μας, τα μάτια μας και τα μαλλιά μας. Όποιος μαυρίζει από τον ήλιο, έχει υποστεί δερματικές βλάβες επομένως το μαύρισμα δεν πρέπει να είναι ο στόχος σας το καλοκαίρι.

Ακολουθούν έξι συμβουλές για την καλύτερη αντηλιακή προστασία σας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Εφαρμόστε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού. Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας αντηλιακού 20 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο, ώστε να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα. Το πρώτο λάθος που κάνουμε με τα αντηλιακά είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα. Αναλόγως με το μέγεθος του σώματος, σε κάθε επάλειψη χρησιμοποιείστε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μια γεμάτη χούφτα.

2. Κάντε συχνές επαναλήψεις. Αν δεν κολυμπήσετε, πρέπει να επαναλαμβάνετε την επάλειψη με αντηλιακό κάθε 2-3 ώρες έκθεσης στον ήλιο -κάθε 2 ώρες αν το αντηλιακό σας δεν είναι ανθεκτικό στο νερό (water-resistant). Ακόμα κι αν το αντηλιακό είναι ανθεκτικό στο νερό, πρέπει οπωσδήποτε να βάζετε μετά το κολύμπι ή όταν ιδρώσετε πολύ. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν εντελώς αδιάβροχα αντηλιακά.

3. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό ευρέος φάσματος. Τα ευρέος φάσματος είναι αυτά που απορροφούν τόσο την UVA όσο και την UVB. Ένα καλό αντηλιακό έχει τουλάχιστον δείκτη προστασίας (SPF) 30, που σημαίνει ότι απορροφά το 96,6% της UVB. Μπορεί να σας δίνεται η εντύπωση ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός SPF παρέχει πολύ μεγαλύτερη προστασία αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, π.χ. ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 απορροφά το 98% της UVB. Το σημαντικό είναι να απορροφά και ένα ικανοποιητικό μέρος της UVΑ -όταν συμβαίνει αυτό υπάρχει μια ένδειξη στη συσκευασία του αντηλιακού, ένα κύκλος γύρω από τα γράμματα UVΑ. Η προστασία από την UVA είναι σημαντική διότι ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) και είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ η UVB έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Επομένως χρειάζεστε αντηλιακή προστασία καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν μερικά υπέροχα προϊόντα για και σώμα, όπως το Luxurious Suncare Antioxidant Sunscreen Invisible Spray SPF 50+, το οποίο περιέχει και βιταμίνη C. Μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και γρήγορα σε στεγνό ή βρεγμένο δέρμα, δημιουργώντας έναν υδρόφοβο φραγμό. Η αντιοξειδωτική σύνθεση με βιταμίνη C και ενισχυμένο συνδυασμό UV φίλτρων προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία καθώς και αντιγηραντική δράση. Ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα από την οξειδωτική φθορά, ενώ βελτιώνει την υφή του χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας.

4. Δώστε προσοχή στο πρόσωπό σας. Το πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητο από το υπόλοιπο σώμα, οπότε πολλοί άνθρωποι προτιμούν ένα ελαφρύ, ανθεκτικό αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για το πρόσωπο, για καθημερινή χρήση. Τα αντηλιακά προσώπου είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους ή να ερεθίσουν το δέρμα. Το Luxurious Sun Care Sunscreen Face Serum SPF30, με υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια σιταριού, προβιταμίνη Β5, και βιταμίνη Ε είναι ένας αντηλιακός ορός με πολύ ελαφριά υφή που προσφέρει υψηλή προστασία από την επιβλαβή ακτινοβολία UVA και UVB, ενώ παράλληλα ενυδατώνει και αφήνει το δέρμα πιο λείο. Το υαλουρονικό συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και της υγρασίας του. Τα κεραμίδια σιταριού εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές και επαναφέρουν τη νεανική λάμψη της επιδερμίδας, ενώ η προβιταμίνη Β5 συμβάλλει στην ανάπλαση και ενυδάτωσή της. Η βιταμίνη Ε απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας την επιδερμίδα από την οξειδωτική φθορά.

5. Προστατέψτε τα μαλλιά σας. Τα μαλλιά έχουν μια φυσική χρωστική ουσία τη μελανίνη η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της τρίχας και έχει προστατευτική δράση. Το καλοκαίρι, με την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες η μελανίνη μειώνεται, κάνοντας τα μαλλιά πιο εύθραυστα. Επενδύστε σε ένα ειδικό προϊόν! Αφού ξεβγάλετε τα μαλλιά σας με νερό βρύσης χτενίστε τα με μια χτένα με αραιά δόντια και χρησιμοποιήστε ένα ειδικό αντηλιακό και ενυδατικό προϊόν. Τα ειδικά προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά σε ποικίλες μορφές (υγρά, τζελ, ή σπρέι) δίνοντας την ευκαιρία να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Ο ρόλος τους είναι να εισχωρούν σε βάθος στην τρίχας και να τη θωρακίζουν χαρίζοντας στα μαλλιά πιο υγιή και λαμπερή όψη. Ένα θαυμάσιο αντηλιακό σπρέι για τα μαλλιά είναι το Luxurious Sun Care Hair Protection Spray, με κερατίνη, βιταμίνη Ε, προ-βιταμίνη Β5, UV προστασία και τεχνολογία που προστατεύει το χρώμα, ενώ παράλληλα μαλακώνει τα μαλλιά και τα θρέφει. Τα έλαια από χαμομήλι και αβησσυνία που περιέχει δυναμώνουν τα μαλλιά και τους χαρίζουν μια μοναδική λάμψη.

6. Προστατευτείτε εκ των έσω. Ορισμένες τροφές αυξάνουν την φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματος. Κάντε αλλαγές στη διατροφή σας το καλοκαίρι, αυξάνοντας τη πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών, κάτι που θα ωφελήσει ολόκληρο το σώμα σας. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από την υπέρυθρη ακτινοβολία και προλαμβάνει τη γήρανσή του. Το β-καροτένιο ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό προστατεύοντας το δέρμα. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο συντελούν στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τέλος, τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν το δέρμα σας να παραμείνει λαμπερό και σφριγηλό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης