Ζήσης Ψάλλας

Μόνο τα θηλυκά κουνούπια πίνουν αίμα, και με αυτόν τον τρόπο μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός και η ελονοσία. Τα αρσενικά κουνούπια είναι αβλαβή, τρέφονται κυρίως με νέκταρ, αλλά μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι είναι εξίσου ενοχλητικά με τα θηλυκά κουνούπια. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Entomology, καταρρίπτει μια κοινή παρανόηση ότι τα αρσενικά κουνούπια αποφεύγουν τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, τα αρσενικά κουνούπια από τουλάχιστον ένα κοινό είδος έλκονται από την παρουσία σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα απλό πείραμα για να ελέγξουν εάν τα αρσενικά κουνούπια από το είδος Aedes aegypti, που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό, αναζητούν ανθρώπους. Απελευθέρωσαν κουνούπια σε μια μεγάλη αρένα, στο μέγεθος μιας προαστιακής αυλής, και προσέλαβαν δύο πρόθυμα άτομα να κάθονται σε μια καρέκλα ως δόλωμα. Οι κάμερες που έβλεπαν τα άτομα μαγνητοσκοπούσαν τα κουνούπια καθώς πετούσαν κοντά. Επιβεβαιώθηκε ότι τα αρσενικά κουνούπια έλκονται πράγματι από τους ανθρώπους. Τα θηλυκά κουνούπια αναζητούν το αίμα σας, αλλά τα αρσενικά κουνούπια θέλουν απλώς να σας κάνουν… παρέα. Στα πειράματα, τα αρσενικά κουνούπια συρρέουν συνεχώς γύρω από ανθρώπους αλλά σπάνια προσγειώνονται επάνω τους. Αντίθετα, τα θηλυκά κουνούπια προσγειώνονται, πίνουν το αίμα σας και μετά πετούν μακριά για να ξεκουραστούν.

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την ελκυστικότητά τους από τα θηλυκά κουνούπια, και αυτό ισχύει και για τα αρσενικά. Από τους δύο συμμετέχοντες στη μελέτη, το ένα άτομο ήταν περίπου τρεις φορές πιο ελκυστικό από το άλλο. Το γιατί δεν έγινε κατανοητό, αλλά το μείγμα χημικών ουσιών που εκπέμπετε από το δέρμα σας είναι πιθανό να έχει σημασία.

Οι ερευνητές τέσταραν επίσης την έλξη των κουνουπιών σε μικρά κλουβιά στο εργαστήριο. Σε αυτό το περιβάλλον, τα αρσενικά δεν έδειχναν εμφανές ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, ενώ τα θηλυκά κουνούπια έδειχναν. Γιατί τα αρσενικά κουνούπια ενδιαφέρονται εάν δεν τρέφονται με το αίμα σας; Δεν είναι σαφές, αλλά μπορεί να ψάχνουν για εύρεση θηλυκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης