Ζήσης Ψάλλας

Τα ασύρματα ακουστικά θα μπορούσαν να απελευθερώνουν δυνητικά καρκινογόνο ακτινοβολία στα κεφάλια των χρηστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα 250 εμπειρογνωμόνων και ερευνητών υπέγραψαν αναφορά προς τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να σταματήσουν τη χρήση αυτών και άλλων ασύρματων συσκευών.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτά τα ασύρματα τεμάχια χρησιμοποιούν έναν τύπο ηλεκτρομαγνητικής συχνότητας μέσω τεχνολογίας Bluetooth για τη μετάδοση δεδομένων. Η εγγύτητα αυτής της ακτινοβολίας με τους εγκεφάλους των χρηστών προκαλεί ανησυχία, λένε οι ερευνητές.

Ο Jerry Phillips, καθηγητής βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε: «Η ανησυχία μου για τα AirPods είναι ότι η τοποθέτηση τους στο κανάλι του αυτιού εκθέτει τους ιστούς στο κεφάλι σε σχετικά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων». Ο Phillips είναι ένας από τους  επιστήμονες οι οποίοι ζήτησαν περιορισμό της χρήσης τέτοιων συσκευών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί αναφέρουν: «Βασιζόμενοι στην επιστημονική έρευνα έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πανταχού παρούσα και αυξανόμενη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγονται από ηλεκτρικές και ασύρματες συσκευές». Και συνεχίζουν: «O κίνδυνος καρκίνου, νευρολογικών διαταραχών και βλαβών στο DNA έχουν συσχετιστεί με ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες και δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Μοιάζουν με ακτίνες UV ή ακτίνες X

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο προσφάτως συμφώνησε ότι αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα μπορούσαν να είναι “πιθανώς καρκινογόνα” για τον άνθρωπο. Αυτά τα κύματα είναι παρόμοια με τις ακτίνες UV ή τις ακτίνες X αλλά δεν είναι τόσο ισχυρά. Μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα σε υψηλή συγκέντρωση, αλλά γενικά έχουν μικρότερο αντίκτυπο. Η συζήτηση σχετικά με το εάν είναι καρκινογόνα συνεχίζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές που ρυθμίζουν την ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι συσκευές.

Η αναφορά προσθέτει: «Οι διάφοροι οργανισμοί που καθορίζουν πρότυπα ασφαλείας δεν έχουν επιβάλει επαρκείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του κοινού, ιδιαίτερα των παιδιών που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων. Με τη μη λήψη μέτρων, ο ΠΟΥ δεν εκπληρώνει τον ρόλο της ως κορυφαίου οργανισμού διεθνούς δημόσιας υγείας».

Οι κατευθυντήριες γραμμές επιμένουν ότι τα τηλέφωνα πρέπει να παραμένουν μακριά από το σώμα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ο ύπνος με το τηλέφωνο δεν αποτελεί καλή πρακτική και η χρήση ακουστικών για τη διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων προτείνεται ως καλή επιλογή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης