Ζήσης Ψάλλας

Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων εκτινάχθηκε από το 19% πριν από την πανδημία σε 22%, σύμφωνα με μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις ΗΠΑ. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι θα μπορούσε αυτό να είναι πολύ κακό για το καρδιαγγειακό σύστημα των παιδιών τόσο τώρα όσο και αργότερα στη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity, μέτρησε τα επίπεδα του κοιλιακού σπλαχνικού λίπους και την αρτηριακή ακαμψία σε πάνω από 600 παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Το σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που βρίσκεται στην κοιλιά και διεισδύει σε ζωτικά όργανα. Η αρτηριακή ακαμψία αναγκάζει το καρδιαγγειακό σύστημα να εργαστεί σκληρότερα για να κυκλοφορήσει το αίμα σε όλο το σώμα.

«Όσο πιο δύσκαμπτη είναι μια αρτηρία, τόσο πιο γρήγορα το αίμα θα κινηθεί μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία, και αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο καθώς στρεσάρει το σύστημά μας», δήλωσε ο Joseph M. Kindler,  συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής διατροφικών επιστημών. «Καθώς συσσωρεύονται αυτά τα ζητήματα, δυστυχώς, είναι κάτι σαν ένα παιχνίδι ντόμινο. Ανατρέπεται το ένα και ύστερα τα υπόλοιπα συστήματα αρχίζουν να επιβαρύνονται. Τότε είναι που μπορεί να προκύψουν πραγματικά ζητήματα υγείας».

Οι μελέτες για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους στη νεολαία είναι περιορισμένες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αρνητικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε ασθένειες και καρδιακές προσβολές πιθανότατα ξεκινούν από την παιδική και την εφηβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης πόσο χρόνο χρειάστηκε για να φτάσει το αίμα των συμμετεχόντων από το κεντρικό μέρος του σώματος στα κάτω άκρα, ένας τυπικός τρόπος αξιολόγησης της αρτηριακής ακαμψίας. «Ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα είναι ότι η αρτηριακή ακαμψία, η οποία προδιαθέτει τα παιδιά σε καρδιαγγειακές παθήσεις στη συνέχεια, φαίνεται να είναι πιο έντονη σε άτομα που έχουν υψηλό ΔΜΣ», είπε ο Kindler.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα παιδιά διαγιγνώσκονται όλο και περισσότερο με διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση που προηγουμένως παρατηρούνταν μόνο σε ενήλικες. Το υπερβολικό βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης