Θάνος Ξυδόπουλος

Τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα συνδέθηκαν με υψηλότερο επιπολασμό του καρκίνου του δέρματος, εκτός του μελανώματος, που είναι η πιο κοινή ανθρώπινη κακοήθεια, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία τα έτη 2003-2016 για 29.413 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα στο αίμα των διαφόρων μορφών υδραργύρου: ολικός υδράργυρος, ανόργανος υδράργυρος και μεθυλικός υδράργυρος.

Σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό ολικό υδράργυρο, τα άτομα με υψηλό ολικό υδράργυρο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο του δέρματος χωρίς μελάνωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες με υψηλή συγκέντρωση σε μεθυλικό υδράργυρο είχαν 1,7 φορές υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, εκτός του μελανώματος, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό μεθυλικό υδράργυρο.

Τα ανόργανα επίπεδα υδραργύρου δεν σχετίζονταν σημαντικά, αλλά ήταν θετικά στον καρκίνο του δέρματος, εκτός του μελανώματος.

Τα περισσότερα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίθενται στον υδράργυρο μέσω της κατανάλωσης ψαριών και οστρακοειδών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης