Ζήσης Ψάλλας

Τα προβιοτικά περιέχουν «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των «κακών» ποικιλιών στο έντερό μας. Ωστόσο, ένα νέο πείραμα σε ποντίκια δείχνει ότι οι μικροβιακοί σύμμαχοί μας μπορούν να εξελιχθούν σε προδοτικούς υποστηρικτές, και να προκαλέσουν βλάβες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον αξιολόγησε ένα βακτήριο που διατίθεται στο εμπόριο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διάρροιας. Είναι ένα στέλεχος που ξεχωρίζει για το “ταλέντο” του στην καταπολέμηση της οξείας διάρροιας, ειδικά σε μικρά παιδιά. Το E. coli Nissle 1917 (EcN) έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για μια κατάσταση που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Για να αξιολογηθεί η εξέλιξη του EcN μετά την κατάποσή του, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια απαλλαγμένα από βακτήρια. Τα υποκείμενα της δοκιμής χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, καθεμία με ένα ξεχωριστό μικροβίωμα εντέρου. Η μία ομάδα έμεινε εντελώς αποστειρωμένη και οι άλλες τρεις έλαβαν μικροβίωμα που αντικατόπτριζε διάφορες υγιείς και ανθυγιεινές καταστάσεις.

Κάθε ομάδα έλαβε EcN και έπειτα τράφηκε με μία από τις παρακάτω επιλογές: βαρετή εργαστηριακή διατροφή, μια πιο φυσική διατροφή φιλική προς τα ποντίκια, μια δυτικοποιημένη διατροφή με λίπη και σάκχαρα και μια δυτικοποιημένη διατροφή που είχε προστιθέμενες φυτικές ίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της διατροφής

Πέντε εβδομάδες αργότερα, εξετάστηκαν τα έντερα των ποντικιών. Τι απέγινε με τα ευεργετικά E. coli; Φάνηκε ότι δεν ήταν όλα τόσο φιλικά όσο ήταν στην αρχή, ειδικά στα ποντίκια που ακολουθούσαν μια όχι και τόσο υγιεινή διατροφή.

Στα έντερα των ποντικιών με δυτικοποιημένα τρόφιμα, το EcN είχε συσσωρεύσει μεταλλάξεις που τους βοήθησαν να αντιμετωπίσουν το στρες και να χρησιμοποιήσουν τους υδατάνθρακες για να προσαρμοστούν ώστε να γίνουν λίγο πιο κολλώδη, αποκτώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων κατοίκων.

Από την άλλη μεριά, με την υγιεινή διατροφή δεν υπήρξε πολλή προσαρμογή, ίσως επειδή αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο είναι συνηθισμένο το Nissle.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δημοφιλή προβιοτικά, όπως το EcN, δεν είναι το είδος των φιλοξενούμενων που θα θέλαμε στα σπίτια μας, καθώς μπορεί να βρουν την ευκαιρία να αλλάξουν και να κάνουν ζημιά και περισσότερο όταν εν κάνουμε μια υγιεινή διατροφή. 

Αυτή πάντως ήταν μια μελέτη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, είπαν οι ερευνητές, και άρα ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα στην έρευνα χωρίς άμεσο συναγερμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης