Ζήσής Ψάλλας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα “σνακ” γυμναστικής θα μπορούσαν να είναι αρκετό για να διατηρήσει την κίνηση και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα “σνακ” άσκησης είναι μια ρουτίνα πέντε διαφορετικών ασκήσεων, όπως κάμψεις γονάτων με ένα πόδι, βαθύ κάθισμα και άλλες τέτοιου είδους ασκήσεις που εκτελούνται συνεχώς για ένα λεπτό με ένα λεπτό διάλειμμα ενδιάμεσα. Ο επικεφαλής του προγράμματος Δρ. Τζάκσον Φάιφ του Ινστιτούτου Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής του Deakin, στην Αυστραλία, είπε ότι το κλειδί ήταν να εκτελούνται οι ρουτίνες άσκησης τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Οι σχετιζόμενες με την ηλικία μειώσεις στη μάζα, τη δύναμη και τη λειτουργική ικανότητα των σκελετικών μυών επηρεάζουν σημαντικά την ανεξαρτησία και τον κίνδυνο ασθένειας και θνησιμότητας αργότερα στη ζωή. Ο Φάιφ είπε ότι είναι σημαντικό η κοινότητα να εργαστεί για να καταρρίψει τα παραδοσιακά εμπόδια στη φυσική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και να ενσταλάξει μακροχρόνιες υγιεινές συνήθειες που θα τους κρατούσαν κινητικούς στα χρόνια του λυκόφωτος. «Τα οφέλη της άσκησης είναι ευρέως γνωστά, αλλά παρόλα αυτά μόλις το 6% των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω πληρούν τις τρέχουσες οδηγίες για την προπόνηση με μυϊκή αντίσταση», είπε ο Φάιφ.

Η ομάδα του Φάιφ απασχόλησε 38 άνδρες και γυναίκες από την Μελβούρνη ηλικίας 65 έως 80 ετών που δεν έκαναν ήδη τακτική προπόνηση δομημένης αντίστασης. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες, με μια ομάδα ελέγχου που δεν ασκούνταν, μια ομάδα που ασκούνταν για πέντε λεπτά την ημέρα και δύο ομάδες που ασκούνταν για πέντε λεπτά δύο φορές την ημέρα ή τρεις φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τέσσερις εβδομάδες δεν είναι αρκετές για να καθοριστεί εάν υπάρχουν σωματικά οφέλη από συνεδρίες άσκησης τύπου “σνακ”, αλλά υπάρχουν ήδη πολλές σχετικές μελέτες που δείχνουν ότι η προπόνηση με ελάχιστη δόση αντίστασης αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης και βελτιώνει την ψυχική υγεία», είπε ο Φάιφ. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε την άσκηση και ότι ακόμη και μικρές ποσότητες τακτικής άσκησης μπορούν να δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Geriatrics.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης