Θάνος Ξυδόπουλος

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι όταν εξετάζουν την εξωσωματική γονιμοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρκετοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο πολλά ζευγάρια θεωρούν ότι η IVF είναι το δίχτυ ασφαλείας που εξασφαλίζει ότι μπορούν να έχουν ένα παιδί οποιαδήποτε στιγμή» λέει η δρ Rashmi Kudesia, ειδικός στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και τη γονιμότητα στο Houston Methodist στο Τέξας.

Για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια, το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται σε λιγότερο από 15% μόλις περάσουν τα 40 και σε λιγότερο από 5% στα 45 τους, επισημαίνει η ειδικός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα λειτουργήσει για αυτά τα ζευγάρια, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσοστό της επιτυχίας ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την κλινική, σημειώνει η ειδικός, και όλες οι κλινικές υποχρεούνται να αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Καθώς οι ασθενείς λαμβάνουν αποφάσεις θεραπείας, η Kudesia πρότεινε να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό εργαλείο του CDC για να συγκρίνουν τις κλινικές.

Δύο από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που θέτουν τα ζευγάρια όταν ξεκινούν την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οι πιθανότητες να καταλήξουν σε πολλαπλά μωρά και πόσο δυσάρεστη θα είναι η διαδικασία.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε είδος βοήθειας της γονιμότητας οδηγεί σε πολλαπλά μωρά. Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, όλο και περισσότερο εμφυτεύουμε ένα έμβρυο κάθε φορά, οπότε η κατάληξη δεν είναι μόνο δίδυμα ή περισσότερα μωρά» εξήγησε η Kudesia.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν δύσκολα συμπτώματα για δύο εβδομάδες, ενώ παίρνουν ορμόνες για να βοηθήσουν τα ωάρια να αναπτυχθούν, ωστόσο έπειτα από αυτό η υπόλοιπη διαδικασία είναι πιο άνετη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης