Θάνος Ξυδόπουλος

Για πρώτη φορά στη Δανία, οι ερευνητές έχουν εξετάσει συστηματικά τους παράγοντες που σχετίζονται με τους τετράποδους φίλους μας που είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του βάρους ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό των υπέρβαρων ή παχύσαρκων σκύλων είναι διπλάσιο στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ιδιοκτήτες.

«Ενώ οι ιδιοκτήτες κανονικού βάρους τείνουν να χρησιμοποιούν την τροφή για εκπαιδευτικούς σκοπούς, οι υπέρβαροι ιδιοκτήτες προτιμούν να παρέχουν το φαγητό ως λιχουδιά. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο χαλαρώνει στον καναπέ και μοιράζεται την τελευταία μπουκιά ενός σάντουιτς ή μπισκότου με το σκυλί τους», υποστηρίζει η Charlotte R. Bjørnvad, κτηνίατρος και καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικών Κλινικών Επιστημών του University of Copenhagen. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν 268 ενήλικα σκυλιά από τη Νέα Ζηλανδία και τη Δανία. Από αυτά τα κατοικίδια, το 20% ήταν είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα. Το ποσοστό των υπέρβαρων σκύλων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο μεταξύ των υπέρβαρων ιδιοκτητών σε σχέση με αυτούς που είχαν κανονικό βάρος. 

«Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι το βάρος του σκύλου τους είναι πρόβλημα, έχοντας μεγάλη επίδραση στην υγεία του με αποτέλεσμα τη μείωση της διάρκειας της ζωής του», τονίζει ο καθηγητής βιοηθικής, Peter Sandøe, από το Τμήμα Επισιτισμού και Οικονομικών Πόρων του University of Copenhagen’s.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα υπέρβαρα σκυλιά ζουν κατά μέσο όρο 1,3 έτη λιγότερο από τα σκυλιά που ακολουθούν ειδική διατροφή επειδή βρίσκονται σε μία πρώιμη ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο ευνουχισμός και η στείρωση μπορούν να είναι παράγοντες κινδύνου σε σχέση με το βάρος των σκύλων. Η μελέτη δείχνει ότι τα ευνουχισμένα αρσενικά σκυλιά έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Από την άλλη πλευρά, η μελέτη δεν έδειξε ότι η στείρωση επηρεάζει το βάρος των θηλυκών. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Veterinary Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης