Ζήσης Ψάλλας

Ορισμένοι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεπεράσουν την επιβίωση της μέσης γυναίκας, και περισσότερο όταν είναι παντρεμένοι και έχουν πτυχίο. Αυτό αποκάλυψε μια στατιστική ανάλυση που εκτείνεται για μια περίοδο 200 ετών σε όλες τις ηπείρους και δημοσιεύθηκε στο BMJ Open.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ποσοστό 25-50% των ανδρών ξεπερνούν τη μέση διάρκεια ζωής των γυναικών -στις ΗΠΑ είναι 40%- και αυτό αμφισβητεί τη συμβατική σοφία ότι οι άνδρες απλώς δεν ζουν όσο οι γυναίκες, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μερικές φορές οι μεγάλες διαφορές στο προσδόκιμο ζωής συγκαλύπτουν μια σημαντική επικάλυψη στη διάρκεια ζωής μεταξύ των δύο φύλων. .

Ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα, μεταξύ 2015 και 2019, η πιθανότητα οι άνδρες να επιβιώσουν περισσότερο από τις γυναίκες ήταν 40% σε ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Αλλά αυτό το στατιστικό στοιχείο διέφερε, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο. Η πιθανότητα οι άνδρες να επιβιώσουν περισσότερο από τις γυναίκες ήταν 39% για όσους ήταν παντρεμένοι και 37% για εκείνους που δεν ήταν. Επίσης ήταν 43% για όσους είχαν πτυχίο πανεπιστημίου και 39% για όσους δεν είχαν απολυτήριο Λυκείου.

Τα ζευγάρια επηρεάζουν το ένα την υγεία του άλλου και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες, οι οποίοι ωφελούνται από τις γυναίκες -θεωρείται ότι οι γυναίκες κάνουν πιο υγιεινή διατροφή- με το να είναι σε μια σταθερή σχέση, επισημαίνουν οι ερευνητές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια τυφλή ερμηνεία των διαφορών στο προσδόκιμο ζωής μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια στρεβλή αντίληψη των πραγματικών ανισοτήτων στη διάρκεια ζωής», έγραψαν οι συγγραφείς. «Δεν ζουν όλες οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, ακόμα κι αν η πλειοψηφία το κάνει. Για παράδειγμα, μια διαφορά φύλου στο προσδόκιμο ζωής, κατά τη γέννηση, 10 ετών, μπορεί να συσχετιστεί με την πιθανότητα ενός άνδρα να επιβιώσουν περισσότερο από τις γυναίκες κατά 40% -αυτό σημαίνει ότι το 40% των ανδρών έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τη μέση επιβίωση μιας γυναίκας. Αλλά δεν έχουν όλοι οι άνδρες το μειονέκτημα των 10 ετών και αυτό παραβλέπεται όταν γίνονται συγκρίσεις του προσδόκιμου ζωής. Ένας μικρός αριθμός ανδρών θα ζήσει πολύ σύντομη ζωή και έτσι θα προκύψει η διαφορά των 10 ετών, κατά μέσο όρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης