Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με περιοχές του εγκεφάλου που συρρικνώνονται σε μέγεθος, αλλά όταν η κατάθλιψη συνδυάζεται με άγχος, μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται αμυγδαλή, γίνεται “σημαντικά” μεγαλύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatry and Neuroscience, εξέτασε πάνω από 10.000 άτομα για να βρει τις επιπτώσεις της κατάθλιψης και του άγχους στον όγκο του εγκεφάλου.

Η μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη έχει έντονο αντίκτυπο στον ιππόκαμπο, το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση, συρρικνώνοντάς την. Αλλά όταν η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται μαζί, οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους του μέρους του εγκεφάλου που συνδέεται με τα συναισθήματα, την αμυγδαλή.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο δεν εξηγούν το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν κατάθλιψη συχνά βιώνουν επίσης άγχος», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Daniela Espinoza Oyarce.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρήκαμε ότι τα άτομα που έχουν μόνο κατάθλιψη έχουν χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου σε πολλές περιοχές του, και ειδικότερα στον ιππόκαμπο”, είπε η κ. Espinoza Oyarce. “Αυτό γίνεται ακόμη πιο σχετικό αργότερα στη ζωή, επειδή ένας μικρότερος ιππόκαμπος είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη άνοιας».

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αυτής της έρευνας είναι ότι τα άτομα που είχαν τόσο κατάθλιψη όσο και άγχος είχαν λιγότερη συρρίκνωση σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου ή ακόμη και αύξηση της αμυγδαλής. Αυτό δείχνει ότι η πραγματική επίδραση της κατάθλιψης στον εγκέφαλο έχει υποτιμηθεί λόγω του αντίθετου αποτελέσματος στην αμυγδαλή.

«Το άγχος μειώνει την επίδραση της κατάθλιψης στα μεγέθη των περιοχών του εγκεφάλου 3% κατά μέσο όρο -κρύβοντας κάπως τις πραγματικές συρρικνούμενες επιπτώσεις της κατάθλιψης», δήλωσε η  Espinoza Oyarce.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης