Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ερευνητών, από το University of British Columbia, στον Καναδά, θέλησαν να μάθουν πώς αντιδρά το μικροβίωμα του εντέρου στο υπεριώδες φως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε εννέα γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D για 3 μήνες και 12 γυναίκες που δεν λάμβαναν τέτοια συμπληρώματα. Όλες είχαν ανοιχτού χρώματος δέρμα, και ειδικότερα Fitzpatrick τύπους δέρματος 1 έως 3.

Οι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν επίπεδα στο αίμα τους που θεωρούνται επαρκή, ενώ από αυτές που δεν λάμβαναν είχαν ανεπάρκεια εκτός από μία.

Όλες οι γυναίκες είχαν τρεις συνεδρίες πλήρους έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία UVB που αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D. Η ερευνητική ομάδα είδε, ως εκ τούτου, αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D σε όλες τις εθελόντριες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου κάθε γυναίκας πριν και μετά την έκθεση στο ηλιακό φως. Διαπιστώθηκαν σημαντικές μεταβολές στις μικροβιακές συνθέσεις στην ομάδα που ήταν ως επί το πλείστον ανεπαρκείς στη βιταμίνη D κατά την έναρξη του πειράματος. “Πριν από την έκθεση στη UVB, αυτές οι γυναίκες είχαν ένα λιγότερο διαφοροποιημένο και ισορροπημένο μικροβίωμα από εκείνες που λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D”, σημειώνει ο καθηγητής Bruce Vallance, επικεφαλής της μελέτης.

“Βρήκαμε ότι η παραγωγή βιταμίνης D ήταν η κύρια αιτία της μεταβολής στο μικροβίωμα”, εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Else Bosman. “Είναι γνωστό ότι ακτινοβολία UVB παράγει βιταμίνη D και τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου. Τα στοιχεία ήταν μέχρι τώρα μεμονωμένα και αυτή είναι η πρώτη μελέτη που κάνει τη σύνδεση. Τα αποτελέσματα ήταν μια έκπληξη καθώς υπήρχε ένα ισχυρό αποτέλεσμα, ορατό μέσα σε μια εβδομάδα”.

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσετε αρκετή ποσότητα βιταμίνης D από τη διατροφή μόνο, γι ‘αυτό είναι σοφό να λαμβάνετε συμπληρώματα  κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνέστησαν οι ερευνητές. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης