Ζήσης Ψάλλας

Τα λιποκύτταρα δεν είναι απλώς μια αποθήκη ενέργειας για τις περιόδους στέρησης τροφής, αλλά απελευθερώνουν επίσης ορμόνες στο αίμα, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό μας καθώς και τα αισθήματα πείνας και κορεσμού μέσω του εγκεφάλου και άλλων οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτές οι αποθήκες προκαλούν βλάβες, σύμφωνα με τον καθηγητή Martin Klingenspor, από το Technical University of Munich.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λιπώδους ιστού στο σώμα μας, οι οποίοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το χρώμα τους. Τα λευκά λιπώδη κύτταρα είναι κυρίως υπεύθυνα για την αποθήκευση της ενέργειας. Τα καστανά και μπεζ λιποκύτταρα μπορούν να μετατρέψουν τη θρεπτική ενέργεια σε θερμότητα. Αυτή η διαδικασία, που αναφέρεται ως θερμογένεση χωρίς ρίγος, χρησιμοποιούν τα μικρά θηλαστικά και τα νεογέννητα μωρά για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμφάνιση και η δραστηριότητα των καφέ και μπεζ λιποκυττάρων ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι άτομα με υψηλό αριθμό θερμογενών λιποκυττάρων έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και συναφών μεταβολικών διαταραχών. Ειδικά η ανάπτυξη των μπεζ λιπαρών κυττάρων εντός του λευκού ιστού λίπους μπορεί να έχει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία.

«Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσονται τα θερμογονικά λιποκύτταρα και πώς τα μπεζ λιποκύτταρα αναπτύσσονται μέσα στον λευκό ιστό λίπους», δήλωσε ο Klingenspor. Ο λευκός λιπώδης ιστός, καθώς μετατρέπεται σε καφέ, μπορεί να αποτελέσει ένα όργανο που καίει ενέργεια, βελτιώνοντας έτσι την μεταβολική υγεία. Αλλά η ανάπτυξη των μπεζ λιπαρών κυττάρων ελέγχεται από ένα, μέχρι σήμερα, άγνωστο γενετικό πρόγραμμα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του University of Munich έκαναν μια συγκριτική ανάλυση διαφόρων ποικιλιών ποντικιών. «Έχουμε συγκεντρώσει μια μοναδική εικόνα για τη γενετική αρχιτεκτονική που οδηγεί τους μοριακούς μηχανισμούς της ανάπτυξης μπεζ λιποκυττάρων. Αυτό που κατορθώσαμε να επιβεβαιώσουμε σε μια κυτταρική καλλιέργεια πρέπει τώρα να εξεταστεί in vivo -μέσα σε έναν ζωντανό οργανισμό- και αυτό είναι το επόμενο βήμα μας» δήλωσε ο Klingenspor.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης