Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες προτάσεις που έδειξαν ότι τα εικονικά φάρμακα θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην κλινική περίθαλψη είναι αβάσιμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεγάλο μέρος του τρέχοντος λόγου για το εικονικό φάρμακο φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην κατοχύρωση των εικονικών φαρμάκων ως μυστηριωδών και εξαιρετικά αποτελεσματικών και λιγότερο στην πρακτική διαφορά στη φροντίδα και τα αποτελέσματα των ασθενών» γράφει μια ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή φυσιοθεραπείας Chris Maher.

Οι παρατηρήσεις του φαινομένου του εικονικού φαρμάκου μπορούν να εντοπιστούν από τον 18ο αιώνα και η φήμη του εικονικού φαρμάκου αυξάνεται έκτοτε: η ιδέα ότι μια αδρανής, ψεύτικη θεραπεία, που λαμβάνεται εν αγνοία από έναν ασθενή, μπορεί μερικές φορές να προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα όπως ένα πραγματικό φάρμακο.

Οι συγγραφείς λένε ότι, αν κοιτάξετε προσεκτικά πολλά από τα στοιχεία, τα εικονικά φάρμακα τείνουν να προσφέρουν μόνο πολύ μέτρια αποτελέσματα, και ακόμη και τότε μόνο σε μια μικρή μειοψηφία. «Μια ανασκόπηση των εικονικών φαρμάκων εξέτασε 234 μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, γενικά, τα εικονικά φάρμακα δεν παράγουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, εκτός από μερικές μικρές και ασυνεπείς επιδράσεις σε αυτοαναφερόμενα αποτελέσματα, όπως ο πόνος ή η ναυτία» είπαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο δεν έχουν όλοι αυτή την άποψη. Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί σχολιαστές έχουν προτείνει ότι τα εικονικά φάρμακα αξίζει να διερευνηθούν ως υποκατάστατα για χρήση στην ιατρική περίθαλψη των ασθενών, με βάση ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου για κλινικά αποτελέσματα.

Στο νέο άρθρο, ο Maher και οι συνεργάτες του απαριθμούν ορισμένα από τα προβλήματα με αυτά τα επιχειρήματα, επισημαίνοντας ότι μια σειρά από πειράματα που ερευνούν το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου έχουν σημαντικούς περιορισμούς -όπως πολύ μικρά δείγματα συμμετεχόντων- ή έχουν ελαττωματικούς σχεδιασμούς. 

Από την άλλη μεριά, το ίδιο το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου είναι ένα παρατηρήσιμο φαινόμενο. Αλλά μέχρι να υπάρξουν πραγματικά, σταθερά δεδομένα που να υποδηλώνουν το αντίθετο, τα εικονικά φάρμακα δεν έχουν καμία θέση στους ασθενείς σε κλινικά σενάρια, υποστηρίζουν οι ερευνητές – όχι όταν το πραγματικό φάρμακο είναι μια επιλογή στο τραπέζι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο «Medical Journal of Australia».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης