Ζήσης Ψάλλας

Πιστεύετε ότι το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και την/τον σύζυγό σας είναι το κλειδί για την ευτυχία σας; Ίσως να είστε πιο ευτυχισμένοι όταν συναντιέστε με τους φίλους σας, ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας Nathan Hudson, του Southern Methodist University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα του Hudson βρήκε ότι οι άνθρωποι αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας όταν συναντούν φίλους παρά με τον/την ρομαντικό τους σύντροφό τους ή τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, το να είσαι γύρω από ρομαντικούς συντρόφους προέβλεπε μικρότερα ποσοστά ευτυχίας, βρήκε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology.

Ο Hudson τόνισε, ωστόσο, ότι το εύρημα έχει να κάνει περισσότερο με τη δραστηριότητα την οποία μοιράζεστε με τους άλλους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο με ευχάριστες δραστηριότητες μαζί με φίλους από ό, τι μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους, που περιστασιακά κάνουν δυσάρεστα καθήκοντα όπως π.χ. δουλειές.

«Όταν ελέγξαμε τις δραστηριότητες, η απλή παρουσία παιδιών, ρομαντικών συντρόφων ή φίλων προέβλεπε παρόμοια επίπεδα ευτυχίας», είπε ο Hudson. Έτσι, η μελέτη παρέχει μια αισιόδοξη άποψη για την οικογένεια και προτείνει ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τους ρομαντικούς συντρόφους και τα παιδιά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητήθηκε από σχεδόν 400 άτομα να σκεφτούν τους φίλους και την οικογένειά τους -να προσδιορίσουν τη δραστηριότητα που μοιράστηκαν- και να αξιολογήσουν εάν αυτές οι εμπειρίες τους άφησαν να αισθανθούν διάφορα συναισθήματα, όπως χαρά, ικανοποίηση και αίσθηση νοήματος. Κάθε συναίσθημα βαθμολογήθηκε από 0 (σχεδόν ποτέ) έως 6 (σχεδόν πάντα).

Αυτές οι πληροφορίες και άλλες απαντήσεις σχετικά με το πώς ένιωθαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη σε διαφορετικούς χρόνους επέτρεψαν στον Hudson και τους συν-συγγραφείς Richard E. Lucas και M. Brent Donnellan, να εκτιμήσουν τα ποσοστά ευτυχίας με τους φίλους και την οικογένεια. 

Οι δραστηριότητες που εκτελούν πιο συχνά οι άνθρωποι ενώ είναι με τους ρομαντικούς συντρόφους περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση, χαλάρωση και φαγητό. Οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν παρόμοιες δραστηριότητες όταν είναι με φίλους. Κάνουν όμως πολύ περισσότερα ευχάριστα πράγματα με τους φίλους, σύμφωνα με τη μελέτη. Για παράδειγμα, το 65% των εμπειριών με φίλους περιελάμβανε κοινωνικοποίηση. Το να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους σήμαινε περισσότερα πράγματα που ήταν αρνητικά, όπως δουλειές στο σπίτι και μετακινήσεις. 

Ωστόσο, η δραστηριότητα που ανέφεραν οι άνθρωποι πιο συχνά με τους απογόνους τους -η φροντίδα των παιδιών- αντιμετωπίστηκε θετικά. Και συνολικά, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνονται παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με φίλους, συντρόφους και παιδιά όταν η δραστηριότητα αφαιρέθηκε από την εξίσωση.

Υπάρχει ένα μάθημα εδώ, είπε ο Χάντσον. «Είναι σημαντικό να δημιουργούμε ευκαιρίες για θετικές εμπειρίες με τους ρομαντικούς συντρόφους και τα παιδιά και να απολαμβάνουμε αυτές τις θετικές στιγμές. Αντίθετα, οι οικογενειακές σχέσεις που δεν περιλαμβάνουν τίποτα άλλο παρά δουλειές και φροντίδα παιδιών πιθανότατα δεν φέρνουν μεγάλη ευτυχία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης