Ζήσης Ψάλλας

Από το 45 και μετά, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αρχίζει να σκαρφαλώνει, σύμφωνα με την American Heart Association. Μέχρι την ηλικία των 60-79 ετών, το 70% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα και μετά τα 80 έτη το 80% έχει προβλήματα. Το τι ακριβώς κάνει τις υγιείς αρτηρίες να σκληρύνουν και να χάσουν τη λειτουργία τους μετά από κάποια ηλικία είναι υπό έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα έρευνα από το New University of Colorado εντόπισε ότι ο ένοχος μπορεί να ζει στο έντερό μας.

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ) και πρεβιοτικές ίνες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές έδωσαν σε νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια αντιβιοτικά ευρέος φάσματος τα οποία εξοντώσουν την πλειονότητα των βακτηριδίων που ζουν στο έντερο. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την υγεία του ενδοθηλίου (την εσωτερική επένδυση των αρτηριών) και την ακαμψία των μεγάλων αρτηριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, τα νεαρά ποντίκια δεν είδαν καμία αλλαγή στην αγγειακή υγεία τους. Αλλά στα παλιά ποντίκια υπήρχαν μεγάλες αλλαγές.

«Όταν έγινε η καταστολή του μικροβιώματος στα ηλικιωμένα ποντίκια, η αγγειακή τους υγεία αποκαταστάθηκε σε επίπεδα παρόμοια με αυτά των νεαρών ποντικιών», δήλωσε ο  καθηγητής Doug Seals. 

Στα ηλικιωμένα ποντίκια οι ερευνητές παρατήρησαν  αυξημένη επικράτηση βακτηρίων που είναι προ-φλεγμονώδη και έχουν συσχετιστεί προηγουμένως με ασθένειες. Για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα ποντίκια φιλοξένησαν σημαντικά περισσότερα Proteobacteria, ένα φύλο που περιλαμβάνει τη Salmonella και άλλα παθογόνα, καθώς και το προ-φλεγμονώδες Desulfovibrio.

Για να προχωρήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα μεταβολιτών στο αίμα. Τα ηλικιωμένα ποντίκια είχαν τριπλάσια ποσότητα TMAO (Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης), έναν μεταβολίτη που σε προηγούμενες μελέτες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα προβιοτικά

«Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή εμπλέκονται στη δημιουργία ανθυγιεινών αρτηριών με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί αρχίζουν οι αρτηρίες να φλεγμαίνουν», είπε ο Seals. «Κάτι το προκαλεί αυτό. Τώρα υποπτευόμαστε ότι, με την ηλικία, το μικροβίωμα αρχίζει να παράγει τοξικά μόρια, συμπεριλαμβανομένου του TMAO, τα οποία εισέρχονται στο αίμα, προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες βλάπτοντας τον ιστό».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ) και πρεβιοτικές ίνες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, προωθώντας ένα υγιές μικροβίωμα.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης