Θάνος Ξυδόπουλος

Είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Από το ένα τρίτο και το ήμισυ της συμπεριφοράς μας είναι θέμα συνήθειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ψυχολογικής έρευνας. Δυστυχώς, οι κακές συνήθειες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και την ευτυχία μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν, τρεις συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε πράξη τις αποφάσεις σας το νέο έτος -είτε αφορούν την καλύτερη φροντίδα του σώματός σας είτε την ψυχική σας υγεία.

1. Βάλτε προτεραιότητες

Η δύναμη της θέλησης είναι πεπερασμένη. Οι πειρασμοί αποστραγγίζουν τη θέληση μας, αφήνοντάς μας ευάλωτους στις επιρροές που ενισχύουν τις παρορμητικές συμπεριφορές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα κοινό λάθος είναι οι υπερβολικά φιλόδοξες αποφάσεις μας. Είναι καλύτερα να δώσετε προτεραιότητα στους στόχους σας και να εστιάσετε σε μία συμπεριφορά.

Η ιδανική προσέγγιση είναι να κάνετε μικρές, βαθμιαίες αλλαγές που αντικαθιστούν τη συνήθεια με μια συμπεριφορά που παρέχει παρόμοια ανταμοιβή. Για παράδειγμα, οι δίαιτες που είναι υπερβολικά αυστηρές απαιτούν πολλή βούληση για να πραγματοποιηθούν.

2. Παρακολούθηση της συμπεριφοράς

Η “παρακολούθηση της συμπεριφοράς” φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ισχυρών συνηθειών. Μια μετα-ανάλυση 100 μελετών διαπίστωσε ότι η αυτοπαρακολούθηση ήταν η καλύτερη από 26 διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και των δραστηριοτήτων άσκησης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η προσπάθεια καταστολής μιας σκέψης έχει αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο συνηθειών, όπως η κατάχρηση φαγητού και το κάπνισμα. Για να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις πρέπει να ξεπεράσουμε την τάση μας να προτιμούμε τις ανταμοιβές τώρα και όχι αργότερα -οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτή την «μεροληψία του παρόντος». Ο σημερινός μας εαυτός συχνά επιδιώκει βραχυπρόθεσμους, επίκαιρους στόχους.

3. Καθορίστε στόχους και προθεσμίες

Η θέσπιση προθεσμιών μας βοηθά να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, λέτε ότι πρόκειται να εξοικονομήσετε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα. Οι προθεσμίες λειτουργούν ιδιαίτερα καλά όταν συνδέονται με επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις και κυρώσεις για καλή συμπεριφορά.

Ένας τρόπος για να αυξηθεί το κίνητρό σας είναι να αξιοποιηθεί η δύναμη της πίεσης από το περιβάλλον σας. Ιστότοποι όπως το stickK σας επιτρέπουν να κάνετε γνωστές τις δεσμεύσεις σας στο διαδίκτυο έτσι ώστε οι φίλοι σας να μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόοδό σας μέσω της ιστοσελίδας ή μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης (για παράδειγμα, “Θα χάσω τόσο κιλά μέχρι τον Μάιο”).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης