Ζήσης Ψάλλας

Η αθηροσκλήρωση αναπτύσσεται όταν συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις ή πλάκα στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση, αποδυνάμωση και ακαμψία. Ανάλογα με τις αρτηρίες που επηρεάζονται, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, στηθάγχη, περιφερική αρτηριακή νόσο ή νεφρική νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενη έρευνα σχετικά με την επίδραση της έκθεσης σε μέταλλα στην αθηροσκλήρωση επικεντρωνόταν παραδοσιακά στις καρωτιδικές αρτηρίες, τις κύριες αρτηρίες του λαιμού. Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στην υποκλινική αθηροσκλήρωση -πριν εμφανιστούν συμπτώματα- και εξέτασε την επίδραση των τοξικών μετάλλων στην καρωτίδα, τη μηριαία και τη στεφανιαία αρτηρία. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι η απεικόνιση της μηριαίας αρτηρίας, η οποία είναι η κύρια αρτηρία που παρέχει αίμα στο κάτω μέρος του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση της αθηροσκλήρωσης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εργάζονταν σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην Ισπανία και ήταν ηλικίας από 40 έως 55 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν την περιβαλλοντική έκθεση των συμμετεχόντων σε εννέα τοξικά μέταλλα -αρσενικό, βάριο, ουράνιο, κάδμιο, χρώμιο, αντιμόνιο, τιτάνιο, βανάδιο, βολφράμιο- και τη συσχέτιση αυτής της έκθεσης με την παρουσία υποκλινικής αθηροσκλήρωσης στην καρωτίδα, τη μηριαία και τη στεφανιαία αρτηρία. Η μελέτη διερεύνησε τον πιθανό ρόλο μεμονωμένων μετάλλων και μειγμάτων τους στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι η έκθεση σε τοξικά μέταλλα, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, είναι τοξική για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε η Maria Tellez-Plaza, από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και το Instituto de Salud Carlos III στη Μαδρίτη. «Τα επίπεδα μετάλλων στον πληθυσμό της μελέτης μας ήταν γενικά χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες δημοσιευμένες μελέτες. Τα μέταλλα, και ειδικότερα το αρσενικό, το κάδμιο και το τιτάνιο, πιθανότατα είναι παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης σε εργαζόμενους μέσης ηλικίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τρέχοντα περιβαλλοντικά, επαγγελματικά πρότυπα και πρότυπα ασφάλειας τροφίμων για το κάδμιο, το αρσενικό και άλλα μέταλλα μπορεί να είναι ανεπαρκή για την προστασία του πληθυσμού από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα τοξικά μέταλλα», δήλωσε η Tellez-Plaza. «Η πρόληψη και ο μετριασμός της έκθεσης σε αυτά τα μέταλλα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ουσιαστικά τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης